Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

Bečarević tvrdi: Gas iz Azerbejdžana može već od 2024. godine krenuti za BiH

Autor:Patria

Nemojte propustiti

– Biću slobodan objasniti putem ovog teksta način preuzimanja gasa od prijateljskog Azerbejdžana – stakao je Almir Bečarević, gasni stručnjak, ističući da je ovaj potez Džaferovića jako dobar.

Današnji susret Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika Azerbejdžana Ilhama Aliyeva o isporuci prirodnog gasa BiH je prvi konkretni i mogući način da se BiH oslobodi ruskog gasa.

U razgovoru državnika kao uvjet za isporuku gasa iz Azerbejdžana spomenuta je izgradnja Jadransko-jonskog gasovoda.

“Sad se postavlja pitanje zašto je isporuka uslovljena izgradnjom Jadransko-jonskog gasovoda koji u najbržoj dinamici ne može biti izgrađen niti za 5-7 godina. Očigledno da u energetici imamo malo stručnjaka koji mogu savjetovati g. Džaferovića da opcija isporuke gasa iz Azerbejdžana može krenuti već do kraja naredne godine. Biću slobodan objasniti putem ovog teksta način preuzimanja gasa od prijateljskog Azerbejdžana”, istakao je Almir Bečarević, gasni stručnjak, ističući da je ovaj potez Džaferovića jako dobar.

Dodaje da Bugarska i Grčka ove godine završavaju izgradnju interkonekcije kojom će se dopremati gas iz Azerbejdžana do Bugarske. Bugarska će preuzimati gas u početku u količini od 1 milijardu Sm3.

“Istovremeno, Bugarska i Srbija su započele izgradnju interkonekcije kojim će spojiti svoje transportne sisteme. Srbija će izgradnjom te interkonekcije moći kupovati gas iz Azerbejdžana, istog onog kojeg će Bugarska moći kupovati već od ovog ljeta.

Transportni sistemi Srbije i BiH su već povezani tako da gas iz Azerbejdžana može već od 2024. godine krenuti za BiH. Time bi se BiH oslobodila ruskog gasa, a ujedno i Turskog toka jer gas iz AZERBEJDŽANA NEĆE UOPĆE BITI POVEZAN SA TURSKIM TOKOM I ČINIT ĆE ODVOJENI DIO U TRANSPORTNOM SISTEMU BUGARSKE I SRBIJE.

Ovo je kratko objašnjenje puta gasa iz Azerbejdžana, a nadati se da će neko i u BiH pitati nekog stručnjaka da li gas može vrlo brzo iz bogatog gasom Azerbejdžana do naših domova u Sarajevu”, smatra Bečarević.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Hadžikadić odbrusio Milanoviću: Amerikanci se neće micati iz BiH, naprotiv – tek stižu!

Izjava predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića, nakon NATO samita u Madridu, kako se Sjedinjene Američke Države ne bi trebale...

Možda vas zanima i ovo