Ponedjeljak, 12 travnja, 2021

Bećirović: Dodik poziva na rat i to treba javno reći; Odgovorio mu Špirić: Što je više Bećirovića, to je manje Bosne i Hercegovine

Nemojte propustiti

Delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Bećirović kazao je na današnjoj sjednici da Milorad Dodik otvoreno poziva na rat i rušenje Dejtonskog sporazuma.

“Nažalost, moram konstatirati da između posljednje sjednice i ove danas, Milorad Dodik je intenzivirao politiku zagovaranja destrukcije Bosne i Hercgovine. Zato sam postavio pitanje predsjedvajućem VM BIH da javno, otvoreno i precizno kaže da li i on podržava Dodikovu politiku razbijanja države Bosne i Hercegovine. Dodik javno poručuje da ima jasan plan i koncept, kako kaže, kako treba razbiti državu Bosnu i Hercegovinu. Smatram da je vrijeme da mu odgovorimo na takve antiustavne i antidejstonske poruke, ne na nekom sporednom mjestu već ovdje u državnom parlamentu. Riječ razdruživanje koju koristi Dodik je jedan obični separatistički eufemizam. Nema nikakvog razdruživanja u BiH. Riječ razdruživanje je zamjena za riječ rat, Dodik poziva na rat i to treba javno reći. Nema niti može biti mirnog ili nemirnog razdružiavanja. Ako krene u taj antiustavni scenario razbijanja države, treba konstatirati da je on odgovoran za unilaterlano rušenje Dejtonskog sproazuma i Ustava BIH. Tužilaštvo i Sud BIH moraju raditi svoj dio posla. Državni organi BiH u skladu sa Ustavom i zakonom u tom eventualnom scenariju dužni su odmah uhaspiti Dodika i sve eventualne saučesnike”, kazao je delegat Denis Bećirović.

Odgovorio mu je delegat Nikola Špirić.

– Što je više Denisa Bećirovića i njegovih ovakvih nastupa, topi se priča o Bosni i Hercegovini. U šta se ovaj dom pretvara? Da li je Denis Bećirović baba Vanga da tumači mišljenja delegata, poslanika, članova Predsjedništva BiH? Prijetnja nikada nije izgrađivala BiH niti će sada i molim Denisa da to ne čini. Nećete vi prbleme koji postoje u FBiH, prebaciti na Milorad Dodika. Ne možete Miloradom Dodikom pokriti sve nesporazume koji postoje u FBIH. Dodik jasno iznosi svoje stavove, ali ovo nije mjesto za optužbu, naveo je Špirić.

Odgovorio mu je i Sredoje Nović.

– Ovaj dom se pretvara u nešto što niko od nas u budućnosti ne bi želio. Ako je ovako, ja sam spreman zatražiti da napustimo sjednicu u ime Kluba srpskog naroda”, naveo je Nović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Prstići mog sina su u ranama” Oglasila se majka dječaka kome nisu htjeli dati čokoladicu kad mu je pozlilo zbog dijabetesa

SRBIJA – Htjela sam samo da podignem svijest, da ljudi čuju, prstići mog sina su u ranama, sva djeca...

Možda vas zanima i ovo