Utorak, 5 prosinca, 2023

Bećirović: Državna imovina Bosne i Hercegovine pripada državi Bosni i Hercegovini!

Preporučeno

Državna imovina Bosne i Hercegovine pripada državi Bosni i Hercegovini. Na svaki pokušaj neustavnog i nezakonitog djelovanja nižih nivoa vlasti u državi Bosni i Hercegovini, kao član Predsjedništva BiH, djelovat ću odlučno i promptno, istakao je u saopćenju Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH.

“Samo država Bosna i Hercegovina ima isključivu nadležnost da putem odluka nadležnih državnih organa uređuje sva pitanja koja su vezana za državnu imovinu. Te odluke entiteti, kao i niži nivoi vlasti, moraju poštovati. Prema odredbama Ustava BiH, država Bosna i Hercegovina je nastavila međunarodnopravni subjektivitet Republike Bosne i Hercegovine. Ona je titular cjelokupne državne imovine.

Upravo se čita:  Drama u BiH: Olujni vjetar oborio dalekovod i izazvao požar, stanovnici evakuirani

Država Bosna i Hercegovina posjeduje ne samo vanjski, već i unutrašnji kontinuitet (Socijalističke) Republike Bosne i Hercegovine, koji funkcionalno predstavlja državna vlast. Pod pojmom „država“ u Ustavu BiH misli se isključivo na Bosnu i Hercegovinu. Preciznije rečeno, to se odnosi na tri različita elementa: na sveukupnu državu Bosnu i Hercegovinu kao nezavisni, suvereni i međunarodno priznati subjekt, na najviši nivo vlasti u državi (za razliku od entitetskih i nižih nivoa vlasti), te suverenog međunarodnopravnog sljednika (Socijalističke) Republike Bosne i Hercegovine.

Upravo se čita:  Četvorica radnika iz BiH uhvaćena u teškoj krađi: Napravili štetu od nekoliko stotina hiljada eura

Entitetski zvaničnici iz RS-a trebaju znati da su opća načela međunarodnog prava sastavni dio pravnog poretka države Bosne i Hercegovine i entiteta. Bosna i Hercegovina je dužna da poštuje ratificirani Sporazum o pitanjima sukcesije. Odlukama Ustavnog suda BiH zauzeti su konačni i obavezujući pravni stavovi: država Bosna i Hercegovina je nasljednik državne imovine (Socijalističke) Republike Bosne i Hercegovine, te imovine koja je pripadala bivšoj SFRJ.

U opisu državne imovine koju je dao Ustavni sud BiH jasno stoji da državna imovina ne podrazumijeva samo skup nekretnina koje služe javnoj vlasti da može izvršavati svoje nadležnosti. Državna imovina je i „javno dobro“ (morska voda, morsko dno, riječna voda, riječna korita, jezera, planine i druga prirodna bogatstva, javna i prometna mreža, prometna infrastruktura), koje prioritetno služe svim ljudima u državi. Državna imovina reflektira državnost, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet koji pripadaju isključivo državi Bosni i Hercegovini, a ne entitetima. Državna imovina je fundamentalni element da državna vlast bude suštinski, a ne formalno suverena vlast. Zbog toga je i reguliranje državne imovine njena isključiva nadležnost”, ističe Bećirović.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U Briselu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i Bosne i Hercegovine

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zajedno s domaćinom, europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyiem, supredsjedavala je...

Možda vas zanima i ovo