Četvrtak, 25 travnja, 2024

Bećirović ima poruku za Schmidta: “Pred vama su samo dvije opcije”

Preporučeno

Prva opcija je, prema mišljenju Bećirovića, da u najkraćem roku Schmidt poništi sve antiustavne zakone, odluke i zaključke kojima su organi bh. entiteta RS započeli otvoreno rušenje ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine.

Delegat u domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Bećirović poslao je poruku visokom predstavniku Christianu Schmidtu “povodom otvorenog rušenja Daytonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka BiH “.

On je na početku saopćenja kazao kako su ‘ekstremisti’ prvi korak u rušenju ustavnog poretka BiH napravili 20. oktobra 2021. godine, kada su u nenadležnoj Skupštini bh. entiteta RS usvojili “antidejtonski i antiustavni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima”.

“Od tada traje politički bezobziran i pravno sumanut napad na ustavni poredak države Bosne i Hercegovine, a danas je intenziviran i direktnim napadom na bosanskohercegovački pravosudni sistem predlaganjem neustavnog zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću. Osim toga, najavljeno je i neustavno usvajanje zakona o imovini u nenadležnom entitetskom parlamentu. Imena i prezimena osoba uključenih u ova teška krivična djela su poznata. Ostalo je da saznamo ko su saučesnici u ovom novom udruženom zločinačkom napadu na državu Bosnu i Hercegovinu.

Upravo se čita:  Vučić iz New Yorka: "Nemamo gotovo nikakve šanse, a pritisak se ovdje pojačava"

Riječ je o agresivnom i za mirovni proces pogubnom udaru na temelje Daytonskog mirovnog sporazuma. Nažalost, toleriranje ovakve destruktivne, antidejtonske i antiustavne politike uveliko je ohrabrilo Milorada Dodika i njegovu organiziranu grupu da intenziviraju zločinačku politiku uništenja države Bosne i Hercegovine. Zbog toga ste domaćoj i međunarodnoj javnosti dužni dati ozbiljne odgovore na sljedeća pitanja: Zašto se ključne države Evropske unije nisu priključile sankcijama koje su protiv Dodika i njegovih saradnika uvele Sjedinjene Američke Države? Da li ste svjesni pogubnosti takve evropske politike koja je dodatno potakla ekstremiste da nastave s rušenjem ustavnog poretka Bosne i Hercegovine?”, kazao je Bećirović.

Dodao je kako postaje jasno da se Milorad Dodik i “njegovi separatistički saradnici ne mogu zaustaviti birokratskim saopćenjima, praznim izrazima zabrinutosti, popuštanjima i truhlim kompromisima”.

Upravo se čita:  Ramo Isak: Stanje na terenu nije dobro

“Vrijeme je za Vašu odlučnu i konkretnu akciju jer su u državi Bosni i Hercegovini i regionu najozbiljnije ugroženi mir i sigurnost”, kazao je Bećirović i poručio Schmidtu da su pred njim sada samo dvije opcije.

Prva je, prema mišljenju Bećirovića, da u najkraćem roku Schmidt poništi sve antiustavne zakone, odluke i zaključke kojima su organi bh. entiteta RS započeli otvoreno rušenje ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine.

Ako to ne uradi, Bećirović smatra da bi trebao podnijeti ostavku i prepustiti funkciju novom visokom predstavniku “koji će početi raditi svoj dio posla.”

“Niko više nema pravo na šutnju i nečinjenje! U Bosni i Hercegovini je ponovo aktiviran mračni scenario rušenja međunarodnog i domaćeg prava sa nesagledivim posljedicama. Vaš autoritet je, također, na velikom ispitu. Pomozite građanima Bosne i Hercegovine jer imate međunarodnu obavezu, snagu i sve potrebne mehanizme da zaštitite stanovnike naše napaćene države. Dejtonski mirovni sporazum, uz garanciju najvećih svjetskih sila, ovlastio je instituciju visokog predstavnika da ga čuva i brine o njegovom provođenju. Neko će morati zaštititi mir i državu Bosnu i Hercegovinu jer ovako dalje ne ide. OHR je i uspostavljen upravo da bi imao takav mandat – da očuva i garantira mir i adekvatno provođenje Daytonskog mirovnog sporazuma, pa kada je to neophodno – i korištenjem bonskih ovlaštenja.

Upravo se čita:  Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH se nastavlja nakon prekida 4. marta

Krajnje je vrijeme da napustite neefikasnu diplomatiju popuštanja jer je destruktivni elementi sada pokušavaju potpuno poraziti i poniziti. Preduzmite konkretne poteze kako ne bismo ponovo slušali riječi kajanja za neučinjeno kakvih smo se proteklih godina i decenija naslušali”, kazao je na kraju Bećirović.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Milorad Dodik: Mi smo se već razišli

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik, nastavlja svojim izjavama direktno ugrožavati ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine. Dodik je nastavio...

Još vijesti za vas