Srijeda, 19 siječnja, 2022

Bećirović: NATO mora ojačati vojne snage u Brčko Distriktu i drugim dijelovima BiH

Nemojte propustiti

Denis Bećirović, potpredjednik SDP-a jučer je na vanrednoj sjednici Predsjedništva SDP-a BiH predložio niz konkretnih zaključaka. Posebno mu je je drago da su, između ostalog, prihvaćeni i sljedeći zaključci:

“Najiskrenije se zahvaljujemo Sjedinjenim Američkim Državama na kontinuiranoj, prijateljskoj i konkretnoj vojnoj pomoći Oružanim snagama BiH. Pozivamo i druge članice NATO-a da, po uzoru na Sjedinjene Američke Države, konkretno i u što kraćem roku pomognu vojno opremanje i osposobljavanje Oružanih snaga BiH, kako bi u narednom periodu ova jedina legalna oružana sila bila još osposobljenija da zaštiti sigurnost svih građana i naroda, te političku nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Pozivamo NATO savez da, u što kraćem roku, ojača vojne snage u Brčko Distriktu i drugim neuralgičnim tačkama u Bosni i Hercegovini. Nužno je konkretnim mjerama i potezima spriječiti izbijanje oružanih sukoba u državi Bosni i Hercegovini i regionu. Država Bosna i Hercegovina je najveća žrtva u Evropi od Drugog svjetskog rata i međunarodna obaveza je NATO-a, u skladu sa Aneksom 1A Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, da efikasno zaštiti stanovništvo Bosne i Hercegovine od sljedbenika idelogija i politika koje su 1990-ih godina počinile genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine.

Predsjedništvo SDP-a BiH snažno naglašava strateško opredjeljenje da su interesi države Bosne i Hercegovine preči i važnijih od bilo kakvih uskostranačkih, grupnih ili individualnih interesa. U presudnim momentima za očuvanje političke nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine sve vladajuće i opozicione stranke moraju sarađivati na egzistencijalnim i strateškim pitanjima očuvanja mira i države.

U slučaju da u roku od 60 dana ne budu konkretno zaustavljene i stavljene van snage antidejtonske i antiustavne radnje organa bh. entiteta RS rukovodstsvo SDP-a BiH će formirati Krizni štab za djelovanje u vanrednim političkim okolnostima”, naveo je Bećirović.

Više s weba

Izdvajamo

Crnadak spustio lidera SNSD-a: Dodik je govorio da je bio genocid i da BiH treba jednog predsjednika

"Još uvijek se sjećamo njegovih izjava da je u Srebrenici bio genocid i da je govorio da BiH treba...

Možda vas zanima i ovo