Subota, 21 svibnja, 2022

Bećirović traži hitnu sjednicu Doma naroda PS BiH, predložio da se osudi ruska agresija na Ukrajinu

Nemojte propustiti

Delegat SDP BiH u Domu naroda PS BiH Denis Bećirović danas je zatražio od predsjedavajućeg i Kolegija Doma naroda PS BiH da zakažu hitnu sjednicu tog doma na kojoj bi se razmatrala Deklaracija o osudi agresije na Ukrajinu.

U prijedlogu Deklaracije koju je Bećirović dostavio navodi se:

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine:

– osuđuje prijetnje oružanom silom ili njenom upotrebom protiv nezavisnih i suverenih država

– podržava evropski sigurnosni poredak čija su ključna načela sadržana u Povelji Ujedinjenih nacija i osnovnim dokumentima Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju, uključujući Helsinški završni dokument i Parisku povelju;

– insistira da se međunarodni sporovi rješavaju mirnim putem koji ne ugrožava međunarodni mir i sigurnost;

– podvlači važnost afirmiranja saradnje država u skladu s Poveljom Ujedinjenih nacija i poštivanja pravne jednakosti svih država,

– ističe važnost poštivanja slobode država da izaberu ili promijene svoje vlastite sigurnosne aranžmane i dosljednog ispunjavanja prihvaćenih međunarodnih obaveza u dobroj vjeri.

II.

Dom naroda najoštrije osuđuje agresiju na Ukrajinu i njen suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost, te poziva Rusku Federaciju da odmah zaustavi vojni napad i povuče svoje oružane snage s ukrajinske državne teritorije.

Dom naroda osuđuje rusko priznavanje samoproglašenih regija Donjecka i Luganska kao čin flagrantnog kršenja suvereniteta Ukrajine i potkopavanja osnova međunarodnog poretka.

IV.

Dom naroda naglašava da su organi Bosne i Hercegovine definirali vanjskopolitičke ciljeve i da imaju obavezu da vanjsku politiku usklađuju sa vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije. Neprihvatljivo je oružanu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu opravdavati na bilo koji način ili biti neutralan pred stradanjem ukrajinskog naroda i očiglednim napadom na međunarodni poredak i temeljna načela međunarodnog prava.

V.

Dom naroda iskazuje punu solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom te poziva Vijeće ministara BiH, kao i druge organe vlasti na nižim nivoima, da pruže humanitarnu i drugu pomoć UIkrajini u ovom zanjih i sav miroljubivi svijet prijelomnom i teškom trenutku.

VI.

Dom naroda nedvosmisleno izražava uvjerenje da je demokratska, slobodna, stabilna i sigurna Ukrajina u strateškom interesu svih građana Ukrajine, Evrope, svjetskog mira i međunarodnog poretka.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nevrijeme prouzrokovalo haos u Zenici: Porušena stabla, pucanje asfalta, poplavljen podvožnjak, blokiran saobraćaj…

Zbog velike količine vode poplavljenje su i neke ulice u samom gradu pa se saobraćaj odvija otežano. Jak vjetar i...

Možda vas zanima i ovo