Petak, 29 rujna, 2023

Bećirović: U Dodikovoj mašti živi svašta, u stvarnosti samo država Bosna i Hercegovina!

Preporučeno

Kandidat za člana Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović ocijenio je pozitivnom odluku Ustavnog suda BiH kojom su ukinute odredbe Deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine RS-a, kao i neustavni zaključci koji se odnose na pokušaj preuzimanja nadležnosti države od strane bosanskohercegovačkog entiteta RS.

„Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom su ukinuti antidejtonski separatistički akti koje je usvojila Narodna skupština bh. entiteta RS 10. decembra 2021. godine, potpuno je očekivana i nužna kako bi se politički sistem Bosne i Hercegovine počeo vraćati u okvire ustavnosti i zakonitosti.

Milorad Dodik, kolovođa antidejtonskog pothvata rušenja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, nakon još jednog pravnog poraza, izjavio je u svom autokratskom maniru da je za njega odluka Ustavnog suda „izvan Ustava“. Dan ranije je suprotno elementarnim određenjima Dejtonskog mirovnog sporazuma skandalozno izjavio i da „Republika Srpska živi kao država“ i da je formirana kao takva.

Upravo se čita:  Ministar izazvao burne reakcije: Nešić podijelio lažnu sliku Vijećnice s bojama zastave Kosova i zaprijetio gradonačelnici Sarajeva

Imajući u vidu ove potpuno neutemeljene Dodikove izjave, javno poručujem da je vrijeme da Dodik nauči da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da o njima nema rasprave. U Dodikovoj mašti može da živi svašta, ali u stvarnosti postoji i živi samo internacionalno priznata nezavisna, suverena i nedjeljiva država Bosna i Hercegovina. Nje je bilo i prije Dodika i biće je sigurno i poslije njega. Sve drugo unutar države Bosne i Hercegovine podložno je promjenama u skladu sa procedurama predviđenim Ustavom BiH. Dodik i njemu slični ekstremi moraju znati da je postojanje entiteta uslovljeno poštivanjem ustavnog poretka, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine. Dake, država u kojoj on živi i trenutno obnaša najvišu državnu funkciju zove se Bosna i Hercegovina.

Upravo se čita:  Stevandić prijeti: Bilo kakav atak na sigurnost Dodika put je u nezavisnost RS

Kršenje Ustava naše države od strane vladajuće strukture entiteta RS pod Dodikovom komandom je sada potvrđeno od dva apsolutna pravna autoriteta: visokog predstavnika i Ustavnog suda. Trebam li Tužilaštvo BiH podsjećati da je, uz čitavu lepezu krivičnih djela koje rušenje ustavnog poretka podrazumijeva, samo neizvršenje presude Ustavnog suda BiH u skladu sa članom 239. Krivičnog zakona BiH krivično djelo za koje je predviđena zatvorska kazna od 6 mjeseci do 5 godina?

Upravo se čita:  Nenad Nešić zavodi red: Evo šta je zatražio od SIPA-e, GP-a, DKPT-a i OSA-e

Trebam li podsjetiti Centralnu izbornu komisiju da je članom 1.13 Izbornog zakona BiH prijava za ovjeru za učešće na izborima uključuje izjavu da će se politička stranka koja učestvuje na izborima u svojim aktivnostima pridržavati Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini?

Krajnje je vrijeme da nadležne državne institucije onemoguće antidejtonsko i antiustavno djelovanje pojedinaca i organizovanih grupa koje destruktivnim metodama pokušavaju da ugroze mir i ustavni poredak države Bosne i Hercegovine, rekao je kandidat za člana Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje...

Možda vas zanima i ovo