Četvrtak, 25 travnja, 2024

Bećirovićeva lekcija Dodiku: On u Tiranu nije pozvan i nema nikakve ovlasti, stav Srbije je nebitan za BiH

Preporučeno

Bećirović ističe kako bilo kakvi usaglašeni stavovi između Vučića i Dodika neće imati nikakav odraz na Bosnu i Hercegovinu.

Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, reagovao je na današnju izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o tome kako će sutra sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem uskladiti stavove oko učešća na samitu u Tiranu.

Novoizabrani član Predsjedništva je rekao kako je BiH nezavisna, suverena država i punopravna članica Ujedinjenih nacija.

Upravo se čita:  "Rezolucija o Srebrenici može biti početak poništenja Daytona i ukidanja entiteta"

Poručio je kako predsjednici entiteta nemaju nikakve ovlasti u vođenju vanjske politike.

– Predstavnici nižih administrativno-teritorijalnih jedinica u BiH nemaju nikakve ovlasti u vođenju vanjske politike. Također, susjedne države ne mogu niti će ikada moći odlučivati o vanjskoj politici BiH. O tome odlučuju nadležni organi države. Neutemeljeni stavovi i neovlašteno miješanje Milorada Dodika u pitanja koja nisu u njegovoj nadležnosti nemaju nikakvu pravnu snagu, rekao je Bećirović.

Upravo se čita:  Vučić u UN-u: Glasajte protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici

Ističe kako bilo kakvi usaglašeni stavovi između Vučića i Dodika neće imati nikakav odraz na Bosnu i Hercegovinu.

– Dodik i bh. entitet RS nisu ni pozvani da u bilo kakvom formatu učestvuju na ovom samitu, tako da je besmisleno uopće pominjati stavove entiteta u kontekstu učešća na samitu u Tirani. Predsjedništvo BiH je donijelo odluku, kojom je prihvatilo poziv za učešće na Samitu EU-Zapadni Balkan, te se usaglasilo u vezi s tim ko treba predstavljati Bosnu i Hercegovinu, kazao je on.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Influenserica Adna Helić se oglasila nakon izlaska iz pritvora, evo šta je poručila

Influenserica Adna Helić, koja je privedena u sklopu akcije "Black Tie 2" u Sarajevu, puštena je na slobodu. Podsjetimo, Helić...

Još vijesti za vas