Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Belgijska firma zainteresovana za otvaranje fabrike za preradu animalnog otpada u BiH

Nemojte propustiti

Srebrenka Golić
Srebrenka Golić

Predstavnici firme „Greenwork“ (Elektro zelena) iz Belgije razmatraju mogućnosti za otvaranje fabrike za preradu životinjskog otpada na području Republike Srpske i Federacije BiH.

O ovom pitanju danas su predstavnici ove kompanije, kao i one iz Inđije, kćerke belgijske firme, koja se bavi zbrinjavanjem animalnog otpada, razgovarali s ministricom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenkom Golić.

Taj resor je nadležan za izdavanje svih vrsta dozvola, uključujući i ekološku, dok predstoje razgovori s predstavnicima ministarstva poljoprivrede u čijoj je nadležnosti zbrinjavanje te vrste otpada, odnosno sirovine.

Fabrika bi, nakon izgradnje, zapošljavala 30-ak radnika, a zainteresirani su za sve vrste partnerstva, javno-privatnog do koncesije, budući da u RS-u ne postoji preduzeće koje se bavi ovom vrstom posla.

Predstavnik kompanije „Greenwork“ Tom Hanson naglasio je u izjavi novinarima da se u preradi životinjskog otpada vodi računa o svim ekološkim standardima i da bi ulaganje u fabriku u RS-u bilo oko 10 miliona eura.

-Imamo dobru saradnju s institucijama svih zemalja u kojima imamo naše pogone. Na ovom području želimo da dugoročno investiramo, a to je moguće ukoliko su za to zainteresirani predstavnici vlada, farmeri, prerađivači i proizvođači mesa i mi kao investitori- pojasnio je Hanson, podsjetivši da je u njihove pogone u Inđiji uložen oko 21 milion eura.

Najavili su da će obaviti dodatne analize o svim mogućnostima poslovanja na ovom prostoru.

Ministrica Golić je rekla da su predstavnicima „Greenwork“ predstavljene pogodnosti za dobijanje građevinskih dozvola i da funkcioniše jednošalterski sistem za registraciju preduzeća u RS-u.

Ipak, predstavnici ove firme su saopćili da je jedan od uvjeta za otvaranje ovakve fabrike blizina gasne mreže.

-Predložila sam da takva mogućnost postoji u Zvorniku ili u drugim općinama koje imaju gasovodnu mrežu- dodala je Golić.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo