Petak, 24 ožujka, 2023

Bellingcat: Pozicija Rusije slabi, moguće da će zamrznuti rat u Ukrajini

Autor:Fena

Nemojte propustiti

Grozev naglašava da će Rusija okončati rat samo u slučaju da uspije promijeniti režim u Ukrajini, kada na vlast instalira ‘novu političku elitu’.

Međunarodna nezavisna istraživačka mreža Bellingcat osnovana u Velikoj Britaniji sa sjedištem u Nizozemskoj zaključila je da bi Rusija u veoma doglednom trenutku mogla zamrznuti rat u nekoj fazi radije nego da ga formalno okonča, prenosi Ukrinform.

Istraživački novinar Bellingcata Hristo Grozev vjeruje da će Rusija pokušati da “zamrzne” rat u nekom trenutku, možda već i naredne sedmice, a da zapravo ne objavi njegov formalni završetak. Novinar je komentirao trenutni razvoj situacije na ratištu u Ukrajini govoreći u emisiji Batsman na YouTube-u.

“Bojim se da će doći period kada neće biti jasno da li je rat završen ili ne, ali više neće biti krvoprolića. Mislim da se približavamo tom trenutku”, rekao je Grozev.

On navodi da očekuje da se to dogodi u narednih maksimalno 10 dana jer pozicija Rusije slabi “i oni to znaju”.

“Biće im korisnije da ne kažu da je rat gotov jer će morati priznati da su ga izgubili, nego će se ipak odlučiti da ga drže ‘zamrznutim’ u nekoj fazi”, rekao je Grozev.

Grozev naglašava da će Rusija okončati rat samo u slučaju da uspije promijeniti režim u Ukrajini, kada na vlast instalira ‘novu političku elitu’.

Rusija je 24. februara, po naredbi predsjednika Vladimira Putina, započela invaziju na Ukrajinu. Već petnaesti dan zaredom, ruske trupe granatiraju i uništavaju ključnu infrastrukturu, a njihovi projektili ciljaju i na stambene blokove u ukrajinskim gradovima.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ambasada SAD: Očajnički potezi Dodika, još jedan korak ka izolaciji

- Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih lidera nanosi štetu RS - poručuju Američka...

Možda vas zanima i ovo