Petak, 3 veljače, 2023

Beograd i Priština ponovo bez dogovora

Nemojte propustiti

Dogovor Beograda i Prištine nije postignut ni nakon osme runde dijaloga u Briselu, koja je trajala 14 sati, a kamen spoticanja su ostale nadležnosti zajednice srpskih opština.

pregovoriPremijer Srbije Ivica Dačić izjavio je nešto poslije ponoći, nakon završetka do sada najteže i najduže runde pregovora uz posredstvo EU, da ostaju razlike u stavovima kada je riječ o nadležnostima buduće zajednice srpskih opština, policiji i pravosuđu.

“I pored ovih dugih sastanaka koje smo imali više puta, trenutno nemamo dogovor. Imamo još neko vreme da dođemo do rešenja i sakupimo utiske posle ovih dugih razgovora”, rekao je Dačić novinarima.

On je istakao da su razgovori bili teški “ne po tonu, već po onome što se dobija i gubi” i dodao da je prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić čak ponudio ostavku zbog ozbiljnosti situacije, ali da je ona odbijena.

Dačić je naglasio da ova runda nije apsolutni kraj dijaloga, te da će se u Beogradu o ovome mnogo razgovarati i analizirati.

Predstavnik Prištine Hašim Tači je novinarima potvrdio da nema dogovora u ovom trenutku, ali je najavio da bi još jedan sastanak mogao da bude održan u narednih nedjelju dana, ako, kako je rekao, “Srbija prihvati neke osnovne principe iz dosadašnjeg dijaloga”.

Ešton: Sastanaka više neće biti

Posrednica EU u pregovorima delegacija vlada Srbije i Kosova u Briselu, Ketrin Ešton, izjavila je da je između stavova dvije strane “uzak, ali dubok jaz” i da je osma runda bila “posljednji put kada se formalno sastaju”.

“Sada će se obje strane vratiti i konsultovati sa svojim kolegama u svojim glavnim gradovima, i u narednih nekoliko dana mi javiti svoje odluke”, iznijela je ona.
Tači: Moguć još jedan sastanak ako Srbija prihvati nešto

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je u noći između utorka i srijede u Briselu da bi još jedan sastanak delegacija vlada Srbije i Kosova mogao biti održan u narednih nedjelju dana, ali je potrebno da srpska strana do tada uvaži neke od prijedloga Prištine.

Dodaje da je sastanak bio veoma težak, iscrpljujući i da je njegova, prištinska strana bila “veoma širokogruda” u “stavovima i ponudama”, dok su stavovi Beograda bili “statični”.

Kosovski premijer je naglasio da predložena zajednica srpskih opština na Kosovu “neće nikada imati izvršna i zakonodavna ovlašćenja” jer to nije u skladu sa Ustavom Kosova.

Albanski novinari su na Tviteru prenijeli da je Tači rekao da potredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić “nije navikao na realnost dijaloga”.
SAD: Kosovo treba da odluči o autonomiji Srba na sjeveru

Stav SAD je da Kosovo treba da odluči “kako će uspostaviti autonomiju koju traže Srbi” sa sjevera Kosova, izjavila je portparolka američkog Stejt departmenta Viktorija Nuland.

Ona je na konferenciji za novinare dodala da je “uloga Srbije da jasno stavi do znanja građanima Srbije, etničkim Srbima (na Kosovu) da je vrijeme da se ta pitanja riješe”.
Paralelne strukture i druga pitanja normalizacije odnosa Beograda i Prištine su, dodala je, teme na kojima radi visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

“Želimo mirno rješenje tih pitanja koje će i Kosovu i Srbiji omogućiti da napreduju na evropskom putu”, kazala je Nuland.

(Nezavisne novine/Agencije)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vlada FBiH saglasna o produženju zabrane izvoza drvnih sortimenata do juna

Privremena zabrana odnosi se na izvoz šumskih drvnih sortimenata svrstanih u jedanaest tarifnih oznaka, a koje uključuju neobrađeno drvo. Vlada...

Možda vas zanima i ovo