Srijeda, 28 srpnja, 2021

Beograđanka u paklu anoreksije: Spala sam na 42 kilograma poslije jedne rečenice moje majke

Nemojte propustiti

“Nikada nisam bila opterećena svojim izgledom, ali onda mi je majka jedno veče rekla da prestanem da jedem keks i da se pogledam na šta ličim”, počinje potresnu ispovijest B.L. (31) iz Beograda, koja je sa 20 godina upala u kandže anoreksije.

“Moja mama je lekar i uvek je očekivala od mene da budem najbolja u školi, da budem primerena i da nikada nemam poroke. Teško je odrastati u takvom okruženju. Kada bih dobila četvorku u školi to bi bio smak sveta, a dovoljan poraz joj je bio da njena ćerka jedinica neće ići njenim stopama, već je izabrala da studira Pravni fakultet. Kada mi je rekla da sam debela, nisam sumnjala u njene reči”, priča B.L. koja je ubrzo sebe lišila hrane.

Kako kaže, nikada nije bila mršavica, ali sa svojih 65 kilograma na visinu od 172 centimetra izgledala je i više nego pristojno.

“Nikada nisam držala dijete, a kako sam uvek bila karakter, rešila sam da je najjednostavnije da prestanem da jedem. Počela sam na hranu da gledam kao na porok, a od mene se očekivalo da ne smem da ga imam. U početku sam jela samo jabuke, i to po jednu za svaki obrok. Onda sam smanjila na jednu trećinu za svaki obrok, da bih na kraju počela da povraćam i to malo što bih unela”, priča B.L. koja je ubrzo počela rapidno da gubi na kilaži.

Ubrzo je spala na 45 kilograma, a na fakultet gotovo da nije odlazila, jer nije imala snage ni da hoda ni da uči. Drugaricama se pravdala kako je dobila metabolički poremećaj i da se ubija od hrane, ali nikako ne može da se udeblja. Čak je i njena majka primjetila da se prepolovila.

“Nije tome pridavala preveliki značaj. Govorila sam joj da puno učim i da nemam kada da jedem, što je ona odobravala. Međutim, počela sam da dobijam grčeve u nogama i bolove u celom telu, a kada bih legla da spavam, glad bi postajala nepodnošljiva. Nekoliko puta sam ustala i ispraznila ceo frižider i naravno posle pet minuta bih sve ispovraćala. Prvo sam koristila prste da bih izazvala nagone, ali posle nekog vremena je to išlo samo od sebe”, priča B.L. koja dodaje da je za sve to vrijeme sebe vidjela u ogledalu kao zaobljenu djevojku koja mora da skine još koji kilogram.

Da se nešto čudno dešava primjetio je njen otac, koji se razveo od njene majke kada je bila mala. Pokušavao je da alarmira svoju bivšu suprugu da nešto nije u redu, ali ona je sve to negirala iako je zdravstveni radnik.

“Moj otac je rekao mami da će ona biti kriva ukoliko mi se nešto desi, a ona je pokušavala da mu objasni da je sa mnom sve u redu i da sam fokusirana na studije. Našli su kompromis tako što su se dogovorili da će mi plaćati privatnog trenera koji će mi “nabaciti” malo mase”, kaže B.L. koja je na treninge krenula sa 42 kilograma.

Na prvom treningu njena strogo čuvana tajna je bila razotkrivena, jer je pala u nesvjest kada je digla teg od pola kilograma.

“Sve mi se vrtelo, a trener me povratio i onako ošamućenu naterao da mu priznam sve. Njemu je na prvi pogled bilo jasno o čemu se radi, ali je tražio potvrdu. Grcajući sam mu sve ispričala. To je bio prvi put da sam tražila pomoć i to od čoveka kojeg sam prvi put videla u životu”, priča B.L. koju je otac nakon pet dana poslao na liječenje kod brata u Njemačku, piše 24 sata.

Kako kaže, njena majka je bila razočarana. I dan danas joj brani da bilo kome pominje anoreksiju.
“Bila sam na ivici života. Kada sam počela da radim sa psihijatirma i lekarima, shvatila sam da je anoreksija bila posledica nečeg mnogo dubljeg . Ona nema veze ni sa izgledom niti sa hranom. Ona je posledica duboke traume. Ukoliko nema pomoći najbližih, vaš život će biti u potpunosti uništen. Ja sam imala sreće jer sam tog dana pala u nesvest”, kaže ona.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od sutra se u BiH ide u zatvor zbog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca

Ako negirate genocid ili veličate ratne zločince u BiH, od sutra idete u zatvor. U Službenom glasniku BiH danas su...

Možda vas zanima i ovo