Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

Beogradski mediji zabrinuti: Misija Inckovog nasljednika Kristijana Šmita je da slabljenje Republike Srpske stavi u vrh agende

Autor:Srna

Nemojte propustiti

Profesor međunarodnih odnosa iz Banjaluke Željko Budimir rekao je za list da će novi visoki predstavnik djelovati u smjeru kako se dogovore velike sile u trouglu Rusija, Njemačka i SAD.”

Kandidat za nasljednika Valentina Incka na mjestu visokog predstavnika u BiH, njemački političar Kristijan Šmit, na ljeto bi trebalo da stigne u specijalnu misiju na Balkan da pitanje jačanja BiH, a samim tim i slabljenja Republike Srpske, stavi u vrh međunarodne agende, pišu beogradske “Večernje novosti”.

List navodi da se glavni zadaci funkcinera Hrišćansko-socijalne unije /CSU/, sestrinske partije Hrišćansko demokratske unije /CDU/ Angele Merkel, jasno naslućuju iz dokumenata koji su “Večernje” dobile iz diplomatskih krugova, a u kojem se daju ključne smjernice za njegovo djelovanje.

Od Šmita se, kako se navodi, prije svega očekuje da nadgleda privrženost Dejtonskom sporazumu i da “jača istinsku stabilnosti i bezbjednost, političke i društveno-ekonomske reforme, kao i teritorijalni integritet BiH”.

Njegov zadatak je i da disciplinuje političare u BiH, koji koriste retoriku etničkih podjela i posebno da spriječi blokadu zajedničkih institucija, ako treba koristeći i “bonska ovlašćenja”, piše beogradski dnevnik.

Prema pomenutim ovlašćenjima, koje je prije više od dvije decenije usvojio Savjet za sprovođenje mira u BiH, visoki predstavnik može da donosi amandmane na ustave Republike Srpske i Federacije BiH, donosi zakone, smjenjuje izabrane funkcionere i državne službenike i zabranjuje im učešće na izborima, oduzima građanska prava i lična dokumenta bez prava na žalbu.

Profesor međunarodnih odnosa iz Banjaluke Željko Budimir rekao je za list da će novi visoki predstavnik djelovati u smjeru kako se dogovore velike sile u trouglu Rusija, Njemačka i SAD.

“Ako dogovor bude samo na relaciji Berlin-Vašington, bez Moskve, onda nastaje problem. Pitanje je i da li će ga Rusija podržati ili blokirati u Savjetu bezbjednostu UN”, naveo je Budimir.

On smatra da insistiranje na primjeni “bonskih ovlašćenja” sigurno ništa dobro neće donijeti BiH, jer institucije Republike Srpske neće prihvatati nijednu odluku koja bi slabila Srpsku.

Politički analitičar Dragoljub Anđelković smatra da niko ne može da otme ingerencije ako postoji sloga u odbrani Srpske, prije svega u samoj Republici Srpskoj.

Iako se u diplomatskim krugovima tvrdi, kako pišu “Večernje”, da je imenovanje Inckovog nasljednika “gotova stvar”, ova odluka podrazumijeva širok međunarodni konsenzus, prije svih SAD, EU i Rusije. Naime, visokog predstavnika imenuje Savjet za sprovođenje mira, a rezolucijom potvrđuje Savjet bezbjednosti UN.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Još jedna nagodba u predmetu ‘Zadruga’, oduzeto pola miliona maraka

Optuženi se tereti da je kao odgovorna osoba firmi “G-Call Centar” i “Best&Team” vršio nezakonite uplate na račun agencija...

Možda vas zanima i ovo