Petak, 14 svibnja, 2021

Beogradski režiser Boban Skerlić čuva sjećanje na ubijenu prijedorsku djecu (Video)

Nemojte propustiti

Na 21. godišnjicu zločina u Prijedoru, proslavljeni beogradski režiser Boban Skerlić se obratio kratkim videom kako bi očuvao sjećanje na ubijenu djecu u Prijedoru 1992. godine.

Boban-Skerlic-01U kratkom videu, objavljenom na Facebook stranici “Stop Genocide Denial”, Boban Skerlić se prisjeća Sulejmana Alagića, Anela Behlića, Velida Softića i Muhameda Kenjara.

– Sulejman Alagić bi 21. jula 1992. godine napunio 8 godina. Nije nikad napunio 8 godina, jer je ubijen prethodnog dana, 20. jula 1992. godine.

– Anel Behrić nije dočekao drugi rođendan, ubijen je kada je imao 20 mjeseci.

– Velid Softić nije dočekao ni prvi rođendan, ubijen je samo kada je imao 2. mjeseca, a na današnji dan 29. maja 2013. godine Muhamed Kenjar bi napunio 32 godine, bio bi čovjek. Ubijen je 24. maja 1992. godine, 5 dana prije svog 11. rođendana.

Masakr u Prijedoru odnosi se na niz ubistava i ratnih zločina te etničko čišćenje nesrpskih stanovnika koje su počinjeni u samom Prijedoru 1992. tokom rata u Bosni i Hercegovini. To je drugi najveći masakr u ratu u Bosni, nakon genocida u Srebrenici.

Istraživačko dokumentacijski centar (IDC) navodi da je u razdoblju od 1991. do 1995. u izravnim vojnim akcijama ubijeno ili nestalo 5209 građana Prijedora.

Konačan ishod bio je uklanjanje 94 % bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata sa teritorije opštine Prijedor.

Ovo je bio prvi put od 1939. i nacističkog proglasa po kojem su poljski Jevreji morali nositi žute trake sa plavom Davidovom zvijezdom oko rukava, kako bi istakli da pripadaju jednoj etničkoj ili religijskoj grupi i da bi na taj način bili obilježeni kao nepoželjni i za istrebljenje.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vojna vježba “Brzi odgovor 21”: Promjena plana, američki vojnici ipak danas ne stižu u Sarajevo, sve je pomjereno zbog operativnih razloga

Ceremonija dočeka dolaska većine američkih vojnika za vježbu "Brzi odgovor 21" je iz operativnih razloga pomjerena za subotu ujutro. Bilateralna...

Možda vas zanima i ovo