Nedjelja, 2 listopada, 2022

‘Berač željeza’ – Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović pomaže Nazifu Mujiću da nađe posao

Nemojte propustiti

Nakon velikog uspjeha koji je na Berlinaleu postigao film Danisa Tanovića ‘Epizoda u životu berača željeza’, sudbina glavnog aktera ovog filma Nazifa Mujića našla se u žiži javnosti. Ali, sjaj filma i zvijezda je jedno, a stvarni život nešto posve drugo.

Foto: RSE
Foto: RSE

Srebrni medvjed u rukama Nazifa Mujića ipak nije toliko moćan da promijeni život siromašnog ‘berača željeza’ koji se nakon brojnih čestitki, televizijskih kamera i slavodobitnog tapšanja po ramenu iz Berlina vratio u svoje selo i svom starom poslu.

No, jedan od onih koji su među prvima pokušali konkretno pomoći Nazifu i njegovoj porodici jeste gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

On je, zajedno sa svojim timom, napravio plan koji bi Nazifu Mujiću pružio mogućnost da dođe do posla kojim može da prehranjuje porodicu.

Kako je za Depo portal potvrdio načelnik Imamović, obzirom da Nazif ima samo četiri razreda osnovne škole, razrađen je program koji bi mu pomogao da prvo završi osnovnu školu, te da se kasnije, po potrebi, usmjeri i na neki zanat.

Nakon toga radilo bi se i na tome da Nazif što lakše dođe do zaposlenja.

– Nazif Mujić je čovjek koji je branio ovu zemlju, a također joj je osvjetlao obraz i u svijetu donijevši nam prestižnu nagradu. Na nama je da mu se za to zahvalimo – kaže za Depo portal Jasmin Imamović.

Uz podsjećanje da su pripadnici romske populacije u Bosni i Hercegovini, unatoč zakonskoj obavezi da ih se integriše u društvo, često žrtve marginalizacije i društvene segregacije, ovaj čin vrijedan je hvale.

Vjerujemo i da neće ostati samo na obećanju.

(Depo)

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo