Subota, 26 studenoga, 2022

Berlusconi osuđen na godinu dana zatvora

Nemojte propustiti

Bivši italijanski premijer Silvio Berlusconi osuđen zbog nezakonitog objavljivanja transkripata telefonskih razgovora u slučaju “Unipol”

silvioBivši italijanski premijer Silvio Berlusconi osuđen je na jednogodišnju zatvorsku kaznu.

Tokom suđenja u slučaju koji je u italijanskoj javnosti poznat kao “Unipol”, Berlusconi je optužen za nezakonito objavljivanje transkripta telefonskih razgovora, koji su se dogodili tokom prenosa vlasništva jedne banke 2005. godine, u časopisu u vlasništvu njegove porodice “Il Giornale”.

Sudski postupak po istoj optužnici vođen je i protiv Berlusconijevog brata Paola Berlusconija, koji je osuđen na zatvorsku kaznu od dvije godine i tri mjeseca.

U tom periodu, član Socijaldemokratske partije Piero Fassino i direktor banke Unipol Giovanni Consorte razgovarali su o prenosu vlasništva nad bankom, a transkripti tih telefonskih razgovora objavljeni su u porodičnim novinama Berlusconijevih, za šta je on morao nadoknaditi štetu Fassinu u iznosu 80.000 eura i platiti sudu 10.000 eura.

Berlusconi ima pravo na žalbu na presudu.

Nakon izricanja presude, Berlusconijev advokat Piero Longo izjavio je da ga ovakva odluka milanskog suda nimalo nije začudila.

(Anadolija)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kako se rasipa novac u Predsjedništvu BiH: Potrošili 1,5 miliona KM na vozila i namještaj

Vozila, namještaj, stilske stolice, stolovi, stolnjaci, zavjese, tepisi, staze… sve ovo je u prethodnim godinama javnim novcem kupovalo Predsjedništvo...

Možda vas zanima i ovo