Subota, 23 listopada, 2021

Beskućnik (53) iz BiH na smrt pretučen u Švedskoj

Nemojte propustiti

Stradali je Asim Bećiragić, 53-godišnji doseljenik iz BiH, koji je bio poznati prosjak na ulicama Malmea. Zbog ekonomske krize porastao broj beskućnika u Švedskoj.

0001U Švedskoj je u posljednjih godinu dana zbog ekonomske krize znatno porastao broj beskućnika, izvještava novinar agencije Anadolija.

Tako Udruženje “Topla kuhinja” u Malmeu od aprila prošle godine organizira podjelu toplih jela beskućnicima, dok su slične aktivnosti održavaju i u Stockholmu i Gothenburgu.

Članovi udruženja Janni Bjodstrup i Douha Mohammed Ali kazali su da su odlučili da poduzmu nešto kada su vidjeli “neobično veliki broj beskućnika u gradu”.

“Ovim želimo da skrenemo pažnju na problem beskućnika u zemlji koja je u svijetu poznata po snažnim socijalnim programima”, kazala je Bjodstrup.

Napominje da se u posljednje vrijeme na švedskim ulicama mogu sresti ne samo ovisnici, već i osobe koje su zbog ekonomske krize ostale bez posla ili bez stana.

Borci za ljudska prava i pomoć ugroženima ukazuju kako su beskućnici vrlo često i meta nasilnika koji “ne žele vidjeti prosjake na ulicama Švedske”.

Tako je, kako su otkrili aktivisti za pomoć beskućnicima, u novembru prošle godine 53-godišnji doseljenik iz Bosne i Hercegovine Asim Bećiragić, poznati prosjak na ulicama Malmea, pretučen na smrt ispred jedne lokalne škole u Malmeu, prenio je novinar agencije Anadolija. Javnost u Švedskoj oštro je osudila ubistvo Bećiragića, a održani su i protesti, na kojima su Šveđani tražili veću zaštitu ugroženih kategorija.

Također, švedskoj javnosti je dobro poznat i slučaj Michela Perrina, inžinjera iz Francuske, koji je u Švedsku stigao prije 15 godina. Tamo se najprije dobro snašao, imao je dobro plaćen posao, ali je u jeku ekonomske krize izgubio posao i trenutno je na ulici.

Prema posljednjim istraživanjima koje prenose lokalni mediji, samo u Malmeu se nalazi oko 1.000 beskućnika, a u čitavoj Švedskoj ukupno 34.000.

U januaru ove godine crkva Immanuelskyrkan u Malmeu otvorila je svoja vrata svim beskućnicima koji nisu imali prenoćište.

(Anadolija)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vučić o mogućim sankcijama predsjedniku SNSD-a: Vidio sam kod Dodika večeras dobru volju da se razgovara

"Sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i do domino efekata. Još jednom razmislite prije nego što donesete odluku...

Možda vas zanima i ovo