Utorak, 19 listopada, 2021

Beton Fest u Sarajevu: Umjetnost oslikavanja ulica

Nemojte propustiti

aa_picture_20140828_3148494_web

“Ove godine su većinom prisutni umjetnici koji su učestvovali prve i druge godine na festivalu, svi iz BiH. Međutim, očekivali smo dolazak svjetskih zvijezda, bili smo u kontaktu sa njima, ali nismo uspjeli napraviti saradnju sa aviokompanijama, pa je dolazak otkazan”, pojasnio je predstavnik udruženja Progres i umjetnik Zlatko Šljivnjak.

Oslikavanjem pločnika ispred Vječne vatre u Sarajevu, počeo je trodnevni umjetnički festival “Beton Fest”, javlja Anadolu Agency (AA). Danas, prvog dana festivala, umjetnici oslikavaju pločnik ispred Vječne vatre, tačnije završavaju trodimenzionalni crtež boce vode.

Predstavnik udruženja “Progres i umjetnik” Zlatko Šljivnjak kazao je za AA da se festival treću godinu održava u BiH.

“Ove godine smo malo uskraćeni zbog budžeta tako da smo sa pet program smanjili na tri dana. Danas radimo ispred Vječne vatre bocu vode jer je ona kao simbol za Sarajevo. Svaki turista koji popije sarajevsku vodu, vraća se nazad”, pojasnio je Šljivnjak.

Umjetnici će u naredna dva dana raditi ispred Katedrale i na Vilsonovom šetalištu i na još nekoliko lokacija.

Govoreći o crtežima koje crta i voli, Šljivnjak kaže da voli crtati tehničke predmete, linije i stripove.

Ove godine su na festival trebali doći i umjetnici iz Meksika, Italije i Španije, međutim, njihov dolazak je otkazan zbog finansijskih problema.

“Ove godine su većinom prisutni umjetnici koji su učestvovali prve i druge godine na festivalu, svi iz BiH. Međutim, očekivali smo dolazak svjetskih zvijezda, bili smo u kontaktu sa njima, ali nismo uspjeli napraviti saradnju sa aviokompanijama, pa je dolazak otkazan”, pojasnio je Šljivnjak.

“Beton Fest” je najveći i najposjećeniji festival na ovim prostorima, a tokom protekle dvije godine okupio je na desetine umjetnika kako iz BiH tako i iz regiona, Evrope i iz cijelog svijeta.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Ambasade SAD o izjavama Dodika o organiziranju vojske RS

- Svi građani BiH treba da budu ponosni na OSBiH. Fokusiranje na podjele iz prošlosti neće poboljšati uslove života...

Možda vas zanima i ovo