Utorak, 15 lipnja, 2021

Bevanda: BiH pokazuje znakove izlaska iz recesije, ali još ne iz krize

Nemojte propustiti

Vjekoslav Bevanda
Vjekoslav Bevanda

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas u Sarajevu s direktoricom Svjetske banke za zemlje jugoistočne Evrope i centralne Azije Ellenom Goldstein, nakon čega su zajedno otvorili konferenciju Svjetske banke o radnim mjestima u BiH.

Bevanda je rekao da je razgovarano o načinima za rješavanje problema koji predstavlja velika nezaposlenost u BiH i udio sive ekonomije.

Istakao je da je, osim toga, bilo govora i o interesu Svjetske banke za provođenje stand-by aranžmana s MMF-om, te o radu Fiskalnog vijeća BiH koje je, i pored svih problema, pokazalo vjerodostojnost i za dvije godine mandata polučilo određene rezultate i doprinijelo finansijskoj stabilnosti zemlje.

“Sam podatak da smo prošlu godinu završili s vrlo niskom stopom inflacije, da je rast industrijske proizvodnje bio 6,2 posto i da je rast BDP-a oko jedan posto, pokazuje znakove izlaska iz recesije, ali sigurno ne iz krize, jer su ovi rezultati ostvareni zahvaljujući vitalnosti pojedinih sektora, kao što je namjenska, drvoprerađivačka i još neke industrije, dok u drugim sektorima i dalje imamo zabrinjavajuću situaciju”, kazao je Bevanda.

Izrazio je nadu da će današnja konferencija ponuditi dodatne odgovore i da će, poticajem privatnog sektora koji je zamajac svakog razvoja, kao i stvaranjem uvjeta da BiH više ne bude zemlja koja odbija nego privlači, polučiti rezultate.

Goldstein je istakla da je BiH ušla u period krhkog ekonomskog oporavka, što je dobra vijest, s obzirom na to da je zemlja godinama trpjela posljedice globalne ekonomske krize.

“Nakon neznatnog oporavka u 2013., u ovoj godini očekujemo rast od oko dva posto za Bosnu i Hercegovinu”, rekla je Goldstein.

Dodala je da visoka stopa nezaposlenosti nastavlja predstavljati prijetnju i da tome mora biti posvećena pažnja da bi bila osigurana mirna i prosperitetna budućnost za BiH.

“Oko polovine radno sposobnih učestvuje na tržištu rada, od čega je 25 posto nezaposleno, tako da tri četvrtine radno sposobnih ne radi i to je ono što razdire društvo i što mora biti riješeno”, tvrdi Goldstein.

Navela da je za reformiranje poslovnog ambijenta i tržišta rada potrebna podrška svih segmenata bh. društva a da je Svjetska banka spremna da pruži finansijsku podršku takvim naporima.

Goldstein smatra da je takva društvena podrška moguća jer takve reforme koriste svima i time bi bilo ispunjeno obećanje dato prije 20 godina da će se težiti uspostavi mira i prosperiteta u BiH.

“Po našem mišljenju, snaga za razvoj leži u privatnom sektoru, ali i domaći i strani investitori će prije ulagati i otvarati radna mjesta u zemlji s visokim stepenom političke stabilnosti, društvene kohezije, a koja je integrirana u veće tržište Evropske unije”, rekla je Goldstein.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nije mu ostala dužna: Gorica Dodik pozvala Draška Stanivukovića i rekla mu šta će mu dozvoliti da uradi

- Da ne tuguješ, pozivam te sutra da dođeš i staviš traku i napraviš set fotografija, ako treba i...

Možda vas zanima i ovo