Subota, 23 listopada, 2021

Bevanda će od MUP-a FBIH tražiti garancije o sigurnosti

Nemojte propustiti

Čini se da bi državne institucije uskoro mogle nastaviti rad. Nakon sastanka u Mostaru, na kojem je razgovarano o uslovima za nastavak rada državnih institucija nakon nedavnih protesta i blokade Parlamenta BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda poručio je kako će sve sigurnosne agencije BiH osigurati ambijent za nastavak rada.

vjekoslav-bevandaU naredna 24 sata predsjedavajući Vijeća ministara zatražit će garancije od Ministarstava unutrašnjih poslova Federacije BiH i Kantona Sarajevo o sigurnosti. Nakon toga bit će donesena odluka o zakazivanju sjednice Vijeća ministara BiH.

“Mi razumijemo teško ekonomsko socijalno stanje u BiH i razloge za nezadovoljstvo građana, kao i njihovo demokratsko pravo na prosvjede, no isto tako ti prosvjedi moraju biti organizirani sukladno zakonom”, naglasio je Bevanda.

Na današnjem sastanku kojem su, uz Bevandu, prisustvovali i članovi Izvršno-obavještajnog odbora Zlatko Ladumdžija i Nikola Špirić te ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić zaključeno je kako je prilikom prosvjeda došlo do propusta od pojedinih sigurnosnih tijela.

Bevanda je podsjetio građane i na činjenicu da je Vijeće ministara BiH u dva navrata utvrđivalo zakon o matičnom broju te ga dva puta upućivalo u parlamentarnu proceduru gdje oba puta nije dobio potreban broj glasova.

Kao što je poznato, političke stranke iz RS-a i dva HDZ-a tvrde da ne postoji dovoljno garancija za siguran rad njihovih članova u državnim organima, te da zbog toga neće dolaziti na sjednice u Sarajevo.

(Federalna.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vučić o mogućim sankcijama predsjedniku SNSD-a: Vidio sam kod Dodika večeras dobru volju da se razgovara

"Sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i do domino efekata. Još jednom razmislite prije nego što donesete odluku...

Možda vas zanima i ovo