Nedjelja, 9 svibnja, 2021

Bevanda do daljnjega neće sazivati sjednice Vijeća ministara

Nemojte propustiti

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) do daljnjega neće sazivati sjednice Vijeća a dužnosnici HDZ-a BiH neće sudjelovati u radu tih državnih tijela vlasti ističući da ne postoje sigurnosni uvjeti za njihovo održavanje u zgradi zajedničkih institucija u Sarajevu, objavljeno je u utorak nakon zajedničkog susreta visokih dužnosnika HDZ-a BiH.

vjekoslav-bevandaNa višesatnom sastanku u Mostaru zaključeno je da je za nastavak rada državnih u zgradi zajedničkih institucija potrebno omogućiti “sigurnosne uvjete za normalno funkcioniranje svih tijela vlasti i svih zaposlenih u njima” jer to sada nije moguće zbog prošlotjednih prosvjeda u glavnom gradu koji su se pretvorili u nasilnu višesatnu talačku krizu.

“Sjednice Vijeća ministara se po poslovniku održavaju u sjedištu Vijeća ministara u zgradi parlamenta.Trenutačno ne postoje uvjeti za to. Kada se steknu uvjeti, održavat će se sjednice tamo”, rekao je Bevanda na konferenciji za novinare. Ocijenio je kako se stvorilo “zatrovano ozračje” u javnosti te da postoji rizik s nastavkom rada u zgradi zajedničkih institucija u Sarajevu budući su zakazale policijske i druge agencije za osiguranje reda.

“Prerizično je dovesti jednoga zaposlenika da mu se dogodi ono što im se događalo u četvrtak kada su ‘mirni građani cipelarili’ zaposlenike koji su nakon radnog vremena pokušali otići svojim kućama”, rekao je Bevanda i dodao da je u četvrtak ukradenim vozilima bio blokiran promet ispred zgrade zajedničkih institucija što najbolje govori o prosvjednicima koji su se uključili u cijelu organizaciju.

Predsjednica kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH Borjana Krišto istaknula je kako ne postoji urota oko organizacije prosvjeda te da su i posljednja događanja rezultat nepravednog ustroja zemlje. “Smatramo da se samo uređenjem BiH kao zajednice jednakopravnih naroda i građana mogu riješiti unutarnji problemi i otvoriti put ka euroatlantskoj budućnosti”, dodala je.

Ona se složila da ne postoje sigurnosni uvjeti za rad u državnim institucijama. “Institucije sustava koje bi trebale biti u funkciji zakona nisu odgovorile svojim potrebama i smatramo da je moguće nastaviti rad bez ikakve prisile tek poslije njihovog detaljnog izvješća, analize i procjene stanja i kada se steknu sigurnosni i politički uvjeti. U ovome trenutku ne postoje normalni uvjeti za funkcioniranje tijela vlasti u BiH”, dodala je Krišto koja je i potpredsjednica HDZ-a BiH.

U zaključcima izdanim nakon sastanka HDZ-ovi dužnosnici su izrazili razumijevanje o potrebi hitnog prihvaćanja zakona o jedinstvenom matičnom broju, kao i demokratskog prava na izražavanje nezadovoljstva mirnim prosvjedima. Istodobno su osudili djelovanje izvan zakona kao i zloporabu koja dolazi od strane političkih stranaka, udruženja građana, pojedinaca ili drugih organizacija.

Prosvjedi koji su organizirani prošloga tjedna prerasli su u talačku krizu visokih državnih dužnosnika, zastupnika i uposlenika te brojnih stranih diplomata i bankara. Danas su u Sarajevu održani novi, još masovniji prosvjedi ali zgrada zajedničkih institucija u to vrijeme bila je poluprazna.

(Hina)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Igor Kalabuhov, ambasador Rusije u BiH: Došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a

On je naveo da je “OHR postao kočnica na putu uzajamnog dogovaranja za BiH i da je visoki predstavnik...

Možda vas zanima i ovo