Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Bevanda i Pusić: EU neće snižavati kriterije za BiH

Nemojte propustiti

bevandapusic

Evropska unija neće snižavati kriterije u vezi sa ispunjavanjem uslova BiH na njenom putu ka evropskim integracijama, istakli su danas nakon susreta u Sarajevu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić. 
Pusić je na konferenciji za novinare kazala da nema snižavanja krirerija za BiH, ali da i dalje postoje volja i odlučnost država članica EU da se pomogne BiH da dostigne i počne da primjenjuje evropske demokratske standarde.

Tokom razgovora sa predsjedavajućim Bevandom, kako je dodala, najviše riječi bilo je o tzv. novom ili nešto drugačijem pristupu približavanja BiH evropskim integracijama.

– Predsjedavajući Bevanda me upoznao sa nekim pripremnim potezima i naporima Vijeća ministara BiH za što bolju pripremu institucija BiH da se evropskom partnerima predstave u što boljem svjetlu, kao kredibilan kandidat za članstvo u EU – izjavila je Pusić.

Dosad, kako je dodala, bilo je pitanje šta EU može učiniti da obezbijedi novi pristup za BiH, ali danas je važno i pitanje šta BiH može i želi da samostalno učini na tom planu. Pusić je napomenula da je na obje strane jako važna politička volja i odlučnost za promjene.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je inicijativa Hrvatske za novi pristup ka BiH naišla na opću podršku, ali je naglasila da će konačnu riječ dati sve članice EU.

– Važno je da niko ne prisvaja nijednu inicijativu podrške za BiH, jer bi se to moglo gledati kao na političku taštinu, tim prije jer pravi i stvarni cilj treba da bude pomoć i podrška BiH na njenom evropskom putu – dodala je Pusić.

Predsjedavajući Bevanda je izrazio zadovoljstvo razgovorom sa ministricom Pusić dodajući da se radi o diplomati koja jako dobro poznaje političke prilike u BiH i koja iskreno podržava evropski put BiH.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo