Četvrtak, 25 travnja, 2024

Bevanda i Pusić: EU neće snižavati kriterije za BiH

Preporučeno

bevandapusic

Evropska unija neće snižavati kriterije u vezi sa ispunjavanjem uslova BiH na njenom putu ka evropskim integracijama, istakli su danas nakon susreta u Sarajevu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić. 
Pusić je na konferenciji za novinare kazala da nema snižavanja krirerija za BiH, ali da i dalje postoje volja i odlučnost država članica EU da se pomogne BiH da dostigne i počne da primjenjuje evropske demokratske standarde.

Upravo se čita:  Delegacija EU u BiH osudila negiranje genocida u Srebrenici: U Evropi nema mjesta revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca

Tokom razgovora sa predsjedavajućim Bevandom, kako je dodala, najviše riječi bilo je o tzv. novom ili nešto drugačijem pristupu približavanja BiH evropskim integracijama.

– Predsjedavajući Bevanda me upoznao sa nekim pripremnim potezima i naporima Vijeća ministara BiH za što bolju pripremu institucija BiH da se evropskom partnerima predstave u što boljem svjetlu, kao kredibilan kandidat za članstvo u EU – izjavila je Pusić.

Dosad, kako je dodala, bilo je pitanje šta EU može učiniti da obezbijedi novi pristup za BiH, ali danas je važno i pitanje šta BiH može i želi da samostalno učini na tom planu. Pusić je napomenula da je na obje strane jako važna politička volja i odlučnost za promjene.

Upravo se čita:  "Ne pamtimo ovako tešku situaciju": U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Ona je izrazila zadovoljstvo što je inicijativa Hrvatske za novi pristup ka BiH naišla na opću podršku, ali je naglasila da će konačnu riječ dati sve članice EU.

– Važno je da niko ne prisvaja nijednu inicijativu podrške za BiH, jer bi se to moglo gledati kao na političku taštinu, tim prije jer pravi i stvarni cilj treba da bude pomoć i podrška BiH na njenom evropskom putu – dodala je Pusić.

Upravo se čita:  Osim Selmanovića i Memije: Hapse se specijalci FUP-a koji su čuvali Edina Gačanina u Sarajevu, privodi se i visokopozicionirani šef policije!?

Predsjedavajući Bevanda je izrazio zadovoljstvo razgovorom sa ministricom Pusić dodajući da se radi o diplomati koja jako dobro poznaje političke prilike u BiH i koja iskreno podržava evropski put BiH.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Pogledajte kako je letio njemački vojni avion iznad BiH

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom komunikacija i transporta...

Još vijesti za vas