Subota, 12 lipnja, 2021

Bevanda pozvao turske privrednike na ulaganja

Nemojte propustiti

Vjekoslav Bevanda
Vjekoslav Bevanda

Predsjedavajući Savjeta ministra BiH Vjekoslav Bevanda informisao je predstavnike Istanbulske trgovinske komore o poreskim olakšicama za strane investitore i mogućnostima za ulaganje u razne oblasti, te pozvao turske privrednike da ulažu u BiH.

Bevnada i predstavnici Komore, koju je predvodio predsjednik Ibrahim Čaglar, zaključili su da je saradnja BiH i Turske dobra, ali i da postoji još dosta neiskorištenih kapaciteta.

Bevanda je jučer u Istanbulu upoznao predstavnike komore sa mnogobrojnim mogućnostima za ulaganje u putnu infrastrukturu, vazdušne luke, plovne puteve, te sa nizom mogućih investiranja u nova ili već postojeća preduzeća u tekstilnoj i drvnoj industriji, poljoprivredi i turizmu.

On je prenio privrednicima da između BiH i Turske postoje potpisani brojni ugovori i sporazumi koji olakšavaju poslovnu saradnju i investiranja, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Kao primjere naveo je Ugovor o spoljnoj trgovini, te sporazume o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i o zaštiti i promociji investicija, te druge bilateralne i multilateralne sporazume koji su od izuzetne koristi za strane investitore.

On je u razgovoru sa delegacijom Istanbulske trgovinske komore istakao da je BiH 2007. godine pristupila sporazumu CEFTA.

Bevanda je naglasio da je BiH potpisala sa EU preferencijalni ugovor o izvozu na tržište sa više od 500 miliona stanovnika, gdje je 95 odsto proizvoda oslobođeno svih taksi, te da je KM striktno vezana za evro, što joj daje dodatnu stabilnost.

On je informisao domaćine o programu rada Savjeta ministara, te ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH.

Čaglar je rekao da Istanbulska trgovinska komora ima 350.000 članica što predstavlja trećinu svih poslovnih subjekata u Turskoj, te napomenuo da trenutno najveću pažnju posvećuju jačanju svijesti o energetskoj efikasnosti.

On je naglasio da Turska i BiH jačaju trgovinske kontakte i poručio da su vrata Istanbulske trgovinske komore otvorena za privrednike iz BiH i da BiH može uvijek da korisri usluge Komore u punom kapacitetu.

Sastanku u Istanbulskoj trgovinskoj komori prisustvovali su federalni ministar energije i rudarstva Erdal Trhulj i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegovacko-neretvanskog kantona Donko Jović.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Saudijska Arabija ni ove godine neće primati strane hadžije

60.000 ljudi iz te zemlje bit će primljeno na hodočašće, dok niko iz inostranstva neće biti primljen. Saudijska Arabija objavila...

Možda vas zanima i ovo