Subota, 27 studenoga, 2021

Bevanda: Za oporavak od poplava prikupljeno 455 miliona KM

Nemojte propustiti

vjekoslav-bevanda0708

U fond za pomoć područjima pogođenim poplavama do sada je prikupljeno oko 455 miliona KM, od čega je 111,5 miliona maraka bespovratnih sredstava, iz fondova pretpristupne pomoći /IPA/.

Razvojna agencija Svjetske banke odobrila je 100 miliona dolara kredita sa kamatnom stopom od 1,5 odsto i grejs periodom od 10 godina, a Međunarodni monetarni fond izdvojio je 200 miliona KM, potvrdio je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda za “Dnevni avaz”.

On smatra da bi bilo neproduktivno unaprijed iznositi očekivanja u vezi sa mogućim iznosom budućih donatorskih sredstava, namijenjnih sanaciji štete od poplava u BiH.

Prema njegovim riječima, uskoro će se u proceduri naći prijedlog da se cijeli regres ili dio regresa državnih službenika preusmjeri u Fond za oporavak.

Bevanda nije želio da govori o tome da li će biti uvedene nove akcize na visokotarifnu robu, ističući da eventualna nova opterećenja fiskalnih izvora BiH treba detaljno analizirati.

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo