Petak, 25 lipnja, 2021

Bez skupih hemijskih sredstava: Kako octom jeftino i lako očistiti dom?

Nemojte propustiti

Nerijetko se u ormariću naslaže čitav niz sredstava za čišćenje, a nakon vremena više niti ne znate što čemu služi.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Osim toga, brojna sredstva za čišćenje su i skupa, a ponekad i nedjelotvorna. Ukoliko ste već počeli gubiti bitku s prljavštinom u hladnjaku, masnim mrljama u kuhinji ili pak s neugodnim mirisom perilice za suđe – vrijeme je da naučite sve trikove čišćenja običnim i vrlo jeftini octom.

Uklonite masne naslage sa štednjaka, kuhinjskih ormarića i polica. Ljepljive i masne mrlje na kuhinjskim ormarićima i štednjaku nastaju kao posljedica kuhanja i isparavanja te se neminovno, nakon nekog vremena, masnoća taloži po površinama. Kako biste očistili masnoću, ali i uklonili neugodne mirise, površine prebrišite mješavinom jednakih udjela vode i octa, piše Huffington Post.

Riješite se plijesni. Ukoliko pljesnivi dio prebrišete čistim octom, uklonit ćete sve pljesnive naslage i spore opasne po zdravlje. Osim toga, i sama prostorija će imati bolji i svježiji miris.

Uklonite naljepnice i neobjašnjivo ljepljive mrlje. Nerijetko se dogodi da na komadima namještaja pronađete neobjašnjive mrlje za koje ne znate niti kako su nastale niti kako ih ukloniti. Na ljepljivo mjesto ili na naljepnicu koju želite ukloniti jednostavno nanesite ocat i prebrišite krpom. Ukoliko je riječ o osjetljivom pokućstvu, tada krpu namočite u otopinu od 50 posto vode i 50 posto octa.

Očistite škare. Obična voda dovest će do hrđanja oštrica škara. Puno bolje ideja je da oštrice škara prebrišete krpom koju se namočili u ocat.

Očistite hladnjak. Ovo je sigurno jedno od mjesta gdje zasigurno ne želite pronaći plijesan, posebice ne blizu hrane. Stoga, kako biste temeljito očistili hladnjak, ali i uklonili neugodne mirise, hladnjak iznutra prebrišite krpom namočenom u ocat.

Očistite kantu za smeće. Po pitanju čistoće kanti za smeće valja biti posebno oprezan, a sve što se eventualno prolije treba odmah očistiti. Nakon što kantu temeljito očistite, prebrišite je i octom kako biste uklonili sve mrlje i vratili joj sjaj.

Očistite perilicu za suđe. Ako imate tvrdu vodu, vrlo je važno da očistite perilicu. Na dno perilice jednostavno ulijte šalicu octa i zatim ju praznu upalite kako biste uklonili sve naslage kamena, ali i neugodan miris.

Odčepite tuš. Slično kao i kod perilice, ako imate tvrdu vodu, tuš ćete morati s vremenom odčepiti. Ako je moguće, tuš odvojite od cijevi te ga uronite u posudu napunjenu octom. Ako tuš ne možete odvojiti, stavite ocat u plastičnu vrećicu te u nju tuš. Nakon nekog vremena vidjet ćete kako slojevi kamenca i gljivica otpadaju, nakon toga tuš isperite.

(Tportal)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo