Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

Bez učinka okončan samit lidera EU i Zapadnog Balkana

Preporučeno

Bilo je prijedloga da se i Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata ali oko toga nema konsenzusa.

Sastanak na vrhu država članica EU-a i Zapadnog Balkana, koji je trajao više od tri sata, završen je u četvrtak u Bruxellesu bez zajedničke izjave i bez konferencije za novinare.

Iz kabineta predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela kažu da je predviđena konferencija odgođena zbog nedostatka vremena budući da je sastanak trajao dulje od predviđenog i da zajednička deklaracija nije ni bila predviđena.

Unatoč izostanku bilo kakvih rezultata, iz Michelova okruženja kažu da je sastanak dobro prošao.

Čelnici 27 država članica započet će svoj redoviti sastanak na vrhu kasnije popodne i očekuje se da će dati zeleno svjetlo za kandidatski status Ukrajini i Moldaviji.

Upravo se čita:  Bosna i Hercegovina slavi Dan državnosti

Time će te dvije zemlje na putu prema EU-u preskočiti Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, jedine dvije zemlje Zapadnog Balkana koje još nemaju status kandidata za članstvo.

EU je Zapadnom Balkanu obećao europsku perspektivu još 2003. godine na samitu u Solunu.

Francusko predsjedništvo je pokušavalo ukloniti bugarsku blokadu Sjeverne Makedonija, koja zajedno s Albanijom čeka odobrenje za otvaranje pristupnih pregovora.

Međutim, te nade je ugasio bugarski premijer Kiril Petkov, koji je prije početka samita sa Zapadnim Balkanom rekao da nema izgleda da se na ovom samitu deblokira otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom, ali je dao naslutiti da bi se rješenje moglo postići sljedećih dana.

Upravo se čita:  Bh. poslodavci traže više dozvola da zaposle strane radnike: Godišnje mogu zaposliti samo 6.000 radnika

Bilo je prijedloga da se i Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata ali oko toga nema konsenzusa.

U nacrtu zaključaka koje bi čelnici EU-a trebali usvojiti tijekom samita, ponovno se izražava puna i nedvosmislena predanost perspektivi članstva zemalja toga područja i pozvati na ubrzanje pristupnog procesa.

U nacrt zaključaka je na inzistiranje Hrvatske naveden je poziv čelnicima BiH da hitno provedu svoje obećanje o dovršetku ustavnih i izbornih reformi.

Upravo se čita:  Dramatično spašavanje GSS-a na Visočici: Nakon što su proveli noć na planini, pozvali pomoć

U nacrtu zaključaka pozdravlja se dogovor koji su čelnici parlamentarnih stranaka iz BiH postigli na sastanku kod predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela 12. juna, u kojem su se, između ostaloga obavezali da će provesti ograničene ustavne i izborne reforme.

Europsko vijeće poziva političke čelnike u Bosni i Hercegovini da brzo provedu obećanja iz toga dogovora i dovrše ustavnu i izbornu reformu, koja će omogućiti zemlji da odlučno napreduje na svom europskom putu, u skladu s prioritetima koje je postavila Komisija, kako bi dobila status kandidata.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo