Ponedjeljak, 3 listopada, 2022

Bezuspješna potraga za komadima meteorita u Rusiji

Nemojte propustiti

Gotovo deset hiljada vojnika i uposlenika raznih hitnih službi angažirano je u operaciji čišćenja i sanacije nakon potpuno neočekivanog naleta meteorita u ruskoj regiji Čeljabinsk u pograničnom području s Kazahstanom.

rusija-meteor

Iako su lokalni ribari javili da su fragmenti svemirskog tijela upali u jedno zaleđeno jezero blizu gradića Čebarkula, ronioci koji su se odmah dali u potragu za komadima dosad nisu otkrili ništa.

BBC javlja da bi opsežnija potraga mogla biti obavljena tek na proljeće, kada u Čeljabinskoj oblasti nastupe više temperature zraka.

Potraga je zasad bez rezultata i u Kazahstanu, čije su vlasti objavile da i dalje češljaju teren na sjeveru države.

U incidentu koji je šokirao mnoge Ruse, a širom svijeta je oduševio dežurne teoretičare zavjera, povrijeđeno je više od 1.200 ljudi, uglavnom zbog polupanih prozora.

Ministarstvo za vanredne situacije negiralo je špekulaciju da je većina prozora razbijena namjerno kako bi pohlepno stanovništvo od države iskamčilo nešto novca za odštetu. Ukupna se šteta procjenjuje na 30-ak miliona američkih dolara.

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Tineke Strik: Pozdravljam rezultate izbora u BiH, Schmidt zakomplikovao proces

"Srdačno pozdravljam rezultate jučerašnjih izbora u Bosni i Hercegovini. Čini se da su mnogi građani odbacili etnonacionalističku korumpiranu politiku...

Možda vas zanima i ovo