Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

Bezuspješna potraga za komadima meteorita u Rusiji

Preporučeno

Gotovo deset hiljada vojnika i uposlenika raznih hitnih službi angažirano je u operaciji čišćenja i sanacije nakon potpuno neočekivanog naleta meteorita u ruskoj regiji Čeljabinsk u pograničnom području s Kazahstanom.

rusija-meteor

Iako su lokalni ribari javili da su fragmenti svemirskog tijela upali u jedno zaleđeno jezero blizu gradića Čebarkula, ronioci koji su se odmah dali u potragu za komadima dosad nisu otkrili ništa.

Upravo se čita:  Uvoz električnih vozila u BiH četiri puta viši nego lani: Najskuplji uvezeni plaćen pola miliona KM

BBC javlja da bi opsežnija potraga mogla biti obavljena tek na proljeće, kada u Čeljabinskoj oblasti nastupe više temperature zraka.

Potraga je zasad bez rezultata i u Kazahstanu, čije su vlasti objavile da i dalje češljaju teren na sjeveru države.

U incidentu koji je šokirao mnoge Ruse, a širom svijeta je oduševio dežurne teoretičare zavjera, povrijeđeno je više od 1.200 ljudi, uglavnom zbog polupanih prozora.

Upravo se čita:  Loši putevi uzimaju ljudske živote, gdje završavaju milioni maraka za održavanje?

Ministarstvo za vanredne situacije negiralo je špekulaciju da je većina prozora razbijena namjerno kako bi pohlepno stanovništvo od države iskamčilo nešto novca za odštetu. Ukupna se šteta procjenjuje na 30-ak miliona američkih dolara.

(Fena)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo