Petak, 22 siječnja, 2021

Bh. ambasador u Rusiji sinoć došao iz Moskve i poručio: Zar je bitno gdje je ikona?

Nemojte propustiti

Stjepan Mesić nazvao Dragana Čovića”razbijačem Bosne i Hercegovine”: Joe Biden je predsjednik i evo šta to znači za BiH

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske je Dragana Čovića nazvao ”razbijačem Bosne i Hercegovine”. Govorio je o Izbornom zakonu u...

Predsjedavajući VM BiH potvrdio: Krećemo u direktnu nabavku Pfizerove, ruske i kineske vakcine od proizvođača

Sastanku sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom su prisustvovali i ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, federalni ministar...

Dragan Čović se raduje promjeni: OHR će za godinu ili dvije biti izmješten iz Bosne i Hercegovine ako Schmidt bude vodio politiku Angele Merkel

Komentirajući mogućnost da visokog predstavnika Valentina Inzka na toj poziciji zamijeni njemački političar Christian Schmidt, predsjednik HDZ-a BiH je...

Epilog nereda u migrantskom kampu Blažuj: Oštećeno nekoliko službenih vozila, povrijeđena dva policajca

U centru Blažuj svakodnevno dešavaju manji a povremeno i veći incidenti uzrokovani sukobima migranata za bolji smještaj obzirom da...

“Ikona se trenutno ne nalazi u Ambasadi BiH u Moskvi, niti Ministarstvo vanjskih poslova BiH zna gdje je”, kazala nam je večeras ministrica bisera Turković. Ambasador Željko Samardžija je preuzeo ikonu u srijedu, a službenici bh. ambasade u Rusiji su rekli Ministarstvu vanjskih poslova BiH da je ambasador “ikonu stavio u ruksak”, prenosi Istraga.

Posljednjim letom iz Istanbula u Sarajevo je večeras sletio ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija. Kada se s ruksakom na leđima i putnom torbom pojavio “na teritoriji BiH”, dočekali smo ga pitanjem – gdje je ikona?

“Nalazi se tamo gdje treba da bude”, kazao je ambasador.

“Da li je ovdje kod Vas?”, glasilo je naredno pitanje.

“Ne znam zbog čega je to toliko bitno”, odgovorit će Samardžija prije nego ćemo ga upitati – da li je ikona koju je je Milorad Dodik poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu kod njega u prtljagu.

“Ne, apsolutno”, reći će ambasador nakon čega je uslijedilo novo-staro pitanje – gdje je ikona.

“Tamo gdje treba da bude. (Istraga: Bila je u Moskvi. Vi ste jutros rekli da su je vratili) Jsete, naravno. (Istraga: Pa, gdje je). Ne znam šta Vam je to toliko bitno. Šta sada i da vidite tu ikonu? (Istraga: Gdje se nalazi trenutno) Bit će tamo gdje treba da bude. (Istraga: Gdje je nosite sada) Što je to toliko bitno. Znate kakva je procedura”, kazao je Samardžija.

“Pa, jeste li je donijeli Vi”, nastavljamo s pitanjima.

“Da li ću je ja donijeti ili će doći, možda, sutra ja ne znam”, kazao je Samardžija.

Upravo je ambasador Samardžija u srijedu u Ministarstvu vanjskih poslova Ruske Federacije preuzeo ikonu “pronađenu u Lugansku” koju je Dodik poklonio Lavrovu, a ovaj, nakon medijskih natpisa, odlučio da je vrati. U Ministarstvu vanjskih poslova BiH kažu da ih je službenica Ambasade BiH u Moskvi obavijestila da je ambasador Samardžija osim ikone preuzeo i diplomatsku notu koja je naknadno protoklisana. Kopija te note nalazi se u Ambasadi Moskvi, dok je ambasador Samardžija sa sobom ponio originalni primjerak i ikonu.

“I to je sve što znamo. Zvanično, ikona se ne nalazi u Ambasadi BiH u Rusiji. Nema je ni u Ministarstu vanjskih poslova BiH niti je upućena diplomatskom pošiljkom iz Rusije prema BiH”, kazala je večaras za Istragu ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Službenici Ambasade obavijestili su Ministarstvo vanjskih poslova BiH da je Samardžija vraćenu ikonu stavio u kutiju, a potom u svoj ruksak.

“Mi druge detalje nemamo”, kazala je ministrica Turković.

Prije nego se zaputio prema BiH, Samardžija je jednu od svojih saradnica ovlastio da upravlja Ambasadom do kraja januara, jer će on biti odutan.

Ikona iz Luganska, dakle, više nije u Ambasadi BiH u Moskvi. Nema je ni u Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Rusi su je, formalno, vratili. A diplomatskom poštom iz bh. ambasade u Rusiji nije upućena prema Sarajevu. Da li se nalazi u ruksaku ambasadora Samardžije? I, ako se nalazila, zbog čega carinski službenici na Aerodromu Sarajevo o tome nisu obaviješteni?

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sramotna objava kćerke Milorada Dodika: “Stranci i muslimani prekrajaju nam historiju, izazivaju ratove”

- Branit ću ga i iznositi sve što znam da je istina, to mi niko ne može zabraniti -...

Možda vas zanima i ovo