Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Bh. ambasadorica u UN-u izbjegla glasanje o Krimu

Nemojte propustiti

zgradaun

Bosna i Hercegovina izbjegla je glasanje u Ujedinjenim nacijama o referendumu na Krimu, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Na taj način, BiH se svrstala među 24 države koje nisu uopšte glasale o rezoluciji UN-a kojom se referendum na Krimu u Ukrajini proglašava ništavnim i nevažećim.

Rezolucija je, inače, usvojena sa 100 glasova za, 11 protiv, a 58 suzdržano, dok je BiH u četvrtoj grupi država koje uopšte nisu glasale, javlja NAP.

Ambasadorica BiH pri Ujedinjenim nacijama Mirsada Čolaković je, kako se saznaje, dobila instrukciju od Ministarstva inostranih poslova BiH da tako postupi, obzirom da se Predsjedništvo nije moglo usaglasiti o podršci ovoj rezoluciji. Isto tako je postupila i srbijanska delegacija.

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je uložio veto i spriječio priključenje BiH grupi svjetskih država koje se protive odvajanju Krima od Ukrajine.

Rezolucija u svom fokusu ima zadržavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, i stav da međunarodna zajednica neće priznavati bilo kakve teritorijalne izmjene na Krimu ili bilo kojem dijelu Ukranije ili u pogledu statusa Crnog mora.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo