BH Blok: Postupci utvrđivanja odgovornosti za krah Aluminija moraju biti pokrenuti | | Bh-index

BH Blok: Postupci utvrđivanja odgovornosti za krah Aluminija moraju biti pokrenuti

Izdvojeno    Datum: 10.07.2019.    
Autor: Redakcija


Povodom gašenja Aluminija, oglasili su se iz BH bloka. Irma Baralija, potpredsjednica Naše stranke, rekla je da je „Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, jučerašnjom posjetom Bihaću, dok su radnici Aluminija držali blokiranim magistralni put M-17, jasno pokazao koliko je njemu zapravo stalo i do radnika i do Hercegovine”.

“Gašenjem struje Aluminiju, ugašeno je i svjetlo za još 900 domaćinstava u ionako polupraznoj Hercegovini. Postupci utvrđivanja odgovornosti za krah Aluminija moraju biti pokrenuti. Istraga mora pokazati zbog čega je Vlada FBiH dozvoljavala da HDZ BiH, na čelu sa Draganom Čovićem, brutalno izvlači novac iz ovog preduzeća, praveći pri tome milionska dugovanja i štetu po sve nas”, ističe Baralija.

Ivan Boban, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, skrenuo je pažnju na nemar prema Aluminiju i na posljednjoj sjednici tog tijela.

“Svi smo bili upoznati da je Aluminij d.d. Mostar pred gašenjem, ali nitko nije vjerovao da će se to zbilja i dogoditi. U nekoliko navrata je SDP tražio da se u Parlamentu FBiH razgovara o rješenjima za Aluminij, ali nažalost nije bilo sluha. Posljednji put je sjednica Parlamenta prekinuta i prijedlog o stavljanju ove točke na dnevni red nije ni razmatran. Potpuno je neshvatljiv odnos svih onih koji su mogli i trebali ranije reagirati”, kaže Boban.

Zbog svega navedenog, zastupnici iz BH bloka će na sjednici Parlamenta FBiH koja će se održati u utorak 16. jula tražiti da se na dnevni red uvrsti razmatranje situacije u Aluminiju. Ukoliko se to odbije, insistirat će, s kvalifikovanim brojem potpisa, na održavanju hitne tematske sjednice.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.