Petak, 27 siječnja, 2023

Bh. dijaspora bi trebala znati: Wizz air donio odluku o letovima iz Sarajeva

Autor:Hayat.ba

Nemojte propustiti

Jedina preostala linija Wizz Aira iz Sarajeva bit će Abu Dhabi, kojom će upravljati njegova podružnica iz Ujedinjenih Arapskih Emirata

Zračni prijevoznik će prekinuti letove između glavnog grada Bosne i Hercegovine i londonskog Lutona od 24. marta.

Kao rezultat toga, u ovom trenutku Sarajevo više neće biti povezano s tržištem Ujedinjenog Kraljevstva izravnim letovima tokom ljetnih mjeseci, a TUI ukida svoje sezonske zimske operacije 2. aprila, prije nego što ih obnove sljedećeg decembra, javlja Exyuaviation.

Jedina preostala linija Wizz Aira iz Sarajeva bit će Abu Dhabi, kojom će upravljati njegova podružnica iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Usluge do glavnog grada Emirata održavat će se četiri puta sedmično tokom ljeta 2023.

Sarajevska zračna luka nije bila uspješna u održavanju stalne linije za Ujedinjeno Kraljevstvo. U martu 2007. godine British Airways je svojom flotom Boeing 737 uveo trosedmičnu liniju iz Londona (Gatwicka) za glavni grad Bosne i Hercegovine.

Međutim, letovi su obustavljeni u oktobru 2008. godine, kao razlog navedeni su recesija i povećanje troškova kao posljedicu tadašnje svjetske ekonomske krize. U devetom mjesecu 2019.

FlyBosnia je započela kratkotrajnu trosedmičnu liniju za London (Luton), međutim, zabilježeni su loši rezultati na ruti s prosječnim opterećenjem Airbusa A319 od samo 10 posto.

Letovi su prekinuti na početku pandemije koronavirusa, nakon čega je zrakoplovna kompanija prestala sa svim operacijama. Wizz Air je započeo letove iz Lutona za Sarajevo ovog marta, nakon nekoliko odgoda. Njegov prosječni faktor opterećenja na ruti kretao se oko 80 posto.

Ljudski.ba podsjeća na raniju odluku kompanija Wizz Air i Ryanair da se fokusiraju na tuzlanski aerodrom nakon ukidanja baze u Sarajevu.

Naime, ukidanje velikog broja aviolinija iz Bosne i Hercegovine, a u čemu prednjači Wizz Air, zaustavili su ekspanziju povezivanja Bosne i Hercegovine aviolinijama sa svijetom.

WizzAir je svoj fokus u BiH stavio na Tuzlu, dok o pokretanju letova ovog prijevoznika sa mostarskog aerodroma za sada nema novih informacija.

Istovremeno, Wizz Airov konkurent Ryanair se nedavno proširio na Tuzlu, a nakon informacija da putnici ne mogu rezervirati kartu ni za jedan let ove aviokompanije sa banjalučkog aerodroma poslije marta počelo se govoriti o njihovom odlasku iz zračne luke u najvećem gradu Republike Srpske.

Irski avioprijevoznik se još nije oglasio tako da zvanične informacije o budućnosti letova na banjalučkog aerodroma nema.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Mostarac doživio šok kod bankomata kada je dizao plaću, htjela mu se p(r)odati za 30 KM: ‘Je li moguće da se to događa u...

- Ostao sam zatečen, je li moguće da se to događa u centru grada? Da siromaštvo i potreba mogu potaknuti...

Možda vas zanima i ovo