Subota, 22 siječnja, 2022

Bh. dijaspora širom svijeta organizuje proteste protiv podjele i sukoba u BiH

Nemojte propustiti

Cilj je da okupe što više Bosanaca i Hercegovaca, ali i drugih građana evropskih zemalja u Bruxelles u svakom slučaju one iz Belgije, Nizozemske, Francuske, Njemačke, Danske, Švedske, Švicarske, Velike Britanije, Luxemburga i Austrije, a i ostalih zemalja.

Protest protiv podjele i sukoba u Bosni i Hercegovini biće održan 10. januara u Bruxellesu na Trgu Schuman – unutar kruga institucija Evropske unije.

Organizaciju protesta u Bruxellesu koordiniše Organizacioni odbor u saradnji sa Udruženjem Platform BiH iz Nizozemske, odnosno krovna organizacija udruženja građana Bosne i Hercegovine.

PROTEST ZBOG UGROŽAVANJA MIRA

S obzirom na trenutnu političku i sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovine, kako navode, smatraju nužnim i potrebnim da se građani i građanke porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji žive u inostranstvu organizuju i javno oglase kao znak protesta na konstantne i ozbiljne napade na ustavno pravni poredak Bosne i Hercegovine, kao i zbog mogućeg ugrožavanja mira uzrokovanim radikalnim i protuzakonitim odlukama i politikama.

Ponedjeljak, 10. januar je simbolički izabran jer je prvi pravi radni dan nakon praznika u 2022. godini.

– Istovremeno i dan nakon obilježavanja protuustavnog, unilateralnog osnivanja tzv. ‘Srpske republike BiH’ 1992. godine. Manifestacija će se održati u Bruxellesu, sjedištu institucija Evropske Unije. Pozivamo i naše građane širom svijeta da nam se pridruže i u svojim sredinama organizuju slične mitinge – ističu.

‘NEĆEMO RAT’

Cilj je da okupe što više Bosanaca i Hercegovaca, ali i drugih građana evropskih zemalja u Bruxelles u svakom slučaju one iz Belgije, Nizozemske, Francuske, Njemačke, Danske, Švedske, Švicarske, Velike Britanije, Luxemburga i Austrije, a i ostalih zemalja.

– Želimo da naglasimo da je ovaj skup odraz zabrinutosti, kao i patriotizma i nema za cilj da promoviše bilo koju političku opciju niti je uperen protiv bilo kojeg naroda u Bosni i Hercegovini. Događaji kojima smo svjedoci posljednjih šest mjeseci previše podsjećaju na predratni period, a bar mi preživjeli imamo dužnost i pravo da se javno oglasimo i jasno kažemo: Nećemo rat i podjele, kako podjelu naše zemlje, Bosne i Hercegovine, tako i među ljudima. U Bosni i Hercegovini je uvijek bilo mjesta za sve i tako će i ostati, a svi su obavezni da poštuju Ustav i zakone naše države – navode organizatori.

PISMO TUŽILAŠTVU BIH

Nakon skupa, ispred organizatora i svih učesnika uputit će pismo Tužilaštvu Bosne i Hercegovine sa zahtjevom da se krivično procesuiraju sve stranke i pojedinci koji krše zakone i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini. Osim toga, obratit će se otvorenim pismima i svim dužnosnicima u Bruxellesu, New Yorku, Washingtonu, kao i onim u ostalim glavnim gradovima zemalja članica Vijeća za implementaciju mira s jasnim porukama da mir nema alternativu, a da Bosna i Hercegovina ne smije biti dovedena u poziciju u kojoj je bila pred kraj 1991. godine osnivanjem paralelnih institucija i autonomnih oblasti u suprotnosti sa ustavom države što je bio i uvod u agresiju, progon, masovne ratne zločine i genocid za koji su mnogi izvedeni pred lice pravde.

– Tražimo da se spriječi ponavljanje historije iz devedesetih – zaključuju.

Ukoliko niste u mogućnosti doći na proteste u Bruxelles, organizatori pozivaju da organizujete skup sa istim apelom u sredini u kojoj živite 10. januara 2022. godine u 12 sati.

Više s weba

Izdvajamo

Matejeve prijatelje zbunio je signal na Viberu sinoć u 21:53: O čemu je riječ?

Brojne nedoumice oko aktivnosti broja mobitela razjasnio je u subotu ujutro za Jutarnji list i sam Nenad Periš, Matejev...

Možda vas zanima i ovo