Utorak, 27 srpnja, 2021

Bh. državljani će od naredne godine morati imati posebnu dozvolu za ulazak u Hrvatsku i EU

Nemojte propustiti

Bh. državljani će od naredne godine morati imati posebnu dozvolu za ulazak u Hrvatsku i EU. ETIAS će posebno uticati na stanovnike BiH koji putuju u Hrvatsku kod rodbine.

Državljani Bosne i Hercegovine koji su nakon liberalizacije viznog režima sve dosad slobodno putovali u zemlje Šengena bez ikakvih dodatnih dokumenata uskoro će prilikom putovanja morati imati potvrdu koja se zove ETIAS, objavio je SchengenVisaInfo.

Putnici iz BiH koji budu putovali u EU i zemlje Šengena, uključujući i Hrvatsku, morat će aplicirati za ETIAS od 1. januara 2021. godine putem interneta kako bi mogli dobiti dozvolu da putuju bez vize.

– To nije viza nego odobrenje za ulazak. Tako će državljani trećih zemalja izuzeti od obaveze posjedovanja vize i dalje moći putovati bez vize, ali će prije kretanja na put u schengensko područje trebati dobiti odobrenje za putovanje – pojašnjeno je ranije u Delegaciji EU u BiH.

Postoji trenutno 61 zemlja koja nije članica Evropske unije čiji građani mogu ulaziti u Schengen zonu bez vize i tamo se zadržati 90 dana bilo da putuju poslovno ili turistički, ali tokom tih 90 dana ne mogu raditi ili studirati.

Kako je navedeno na službenoj stranici ETIAS-a (European Travel Information and Authorization System – Evropskog sistema za odobrenje putovanja), imajući u vidu sadašnje sigurnosne izazove koji se tiču terorizma i povećanog priliva migranata, odlučeno je da se poduzme bolja kontrola za one koji prelaze granice EU.

– EU je kontinuirano naglašavala cilj da putovanje unutar vlastitih granica učini sigurnijim. Kako bi se smanjilo vrijeme čekanja, ali i odgovorilo sigurnosnim izazovima, Evropska komisija odlučila se uvođenje sistema ETIAS koji predviđa podnošenje zahtjeva za odobrenje ulaska u prostor Schengena za svakog državljanina iz ovih zemalja starijeg od 18 godina – pojašnjeno je.

Prije putovanja u EU građani će morati popuniti interneta obrazac gdje su brojna pitanja poput onih koji se tiču obrazovanja i zaposlenja, zdravstvenog stanja, imena zemalja u koje je državljanin prije putovao ili one odakle je deportiran ili za koje nije dobio odobrenje te određena sigurnosna pitanja.

Kako se tvrdi u ovoj organizaciji, za ispunjavanja zahtjeva potrebno je desetak minuta i to će koštati sedam eura, a odgovor bi trebao stići za nekoliko minuta i najkasnije za četiri dana, a ukoliko ne bude odgovora za 96 sati zahtjev će se smatrati odbijenim.

Napominju da će u 95 posto podnesenih zahtjeva biti moguće obraditi aplikacija za nekoliko minuta te će biti poslana obavijest o statusu. Rok od četiri dana ostavljen je za rješavanje specifičnih situacija, poput nepotpune ili neprecizne dokumentacije.

Evropska komisija predložila je da se ETIAS oformi još u novembru 2016. godine s ciljem jačanja sigurnosnih provjera putnika koji imaju bezvizni režim, a sigurnost zemalja Unije bila je od velike važnosti za Komisiju još od 2014. godine kada je zabilježen veliki dolazak migranata.

Zemlje Schengena često su diskutirale o tome da je bezvizni režim omogućio kriminalcima da ulaze i ostaju u Evropskoj uniji, a zabrinutost je iskazana i zbog dužeg boravka i ilegalnog rada.

Tako će od 2021. godine sve zemlje koje imaju bezvizni režim s Evropskom unijom, uključujući Sjedinjene Američke Države i Kanadu, morati podnijeti zahtjev ETIAS prije putovanja u zemlje Schengena.

Iako je ovakav sistem neke zbunio iz ETIAS-a su potvrdili da se ne radi o vizi nego posebnom odobrenju, a odobreni zahtjev važit će tri godine ili do isteka pasoša.

Kako aplicirati

Kako bi aplicirali za ETIAS, državljani BiH morat će imati jaku internet konekciju i 7 eura da plate aplikaciju. Cijela procedura bit će obavljana putem interneta.

Aplikacija se sastoji od jednostavnih podataka poput imena, datuma i mjesta rođenja, spola, pasoša, nacionalnosti, e-mail adrese i broja telefona. Takođe, morat će navesti podatke o obrazovanju, historiji zaposlenja, prethodnim putovanjima u EU, zdravstvenom stanju, kao i historiji kažnjavanja. Morat će odgovoriti i na određena sigurnosna pitanja, prenosi Fokus.

Nakon aplikacije, odgovor ćete dobiti na e-mail. Ako dobijete dozvolu, morat ćete je isprintati i pokazati na ulazu u EU/Šengen zonu.

Prva ETIAS dozvola trajat će tri godine od datuma izdavanja, sve dok se ispoštuje pravilo 90/180 dana boravka u zemlji. Putnici koji putuju iz Crne Gore mogu dobiti i duže dozvole, u trajanju do 10 godina.

ETIAS će posebno uticati na stanovnike BiH koji putuju u Hrvatsku kod rodbine. Srbijanski i crnogorski državljani takođe.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo