Utorak, 22 lipnja, 2021

Bh državljani podnesu godišnje 500 tužbi sudu u Strasbourgu

Nemojte propustiti

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Državljani Bosne i Hercegovine svake godine podnesu u prosjeku po 500 tužbi protiv vlastite države Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu a na temelju pravomoćnih presuda koje je taj sud donio BiH je do sada isplatila više od milion i 800 hiljada eura, prenose mediji.

Pravna zastupnica Vijeća ministara BiH pri Europskom sudu za ljudska prava Monika Mijić kazala je banjalučkim “Nezavisnim novinama” kako se najveći broj tužbi odnosi na neprovođenje presuda domaćih sudova koji se odnose na nadoknadu ratne štete.

Građani BiH odlučuju se tužiti vlastitu državu i zbog toga što ona ne rješava pitanje osoba nestalih tijekom rata, traže povrat stare devizne štednje iz Ljubljanske banke i Invest banke iz Beograda, pokušavaju doći u posjed stanova koji su im oduzeti po različitim osnovama a najpoznatiji je slučaj tužbe Jakoba Fincija i Derve Sejdića kojima je kao pripadnicima nacionalnih manjina u BiH onemogućeno kandidiranje za člana Predsjedništva BiH odnosno za zastupnike u Domu naroda državnog parlamenta.

“Broj od 500 tužbi godišnje pokazatelj je da u BiH postoje masovna kršenja ljudskih prava i sloboda a da, na žalost, domaće pravosuđe nije učinkovito u osiguravanju poštivanja tih prava”, ocijenio je profesor ustavnog prava na sarajevskom Univerzitetu Kasim Trnka.

On je ukazao i na činjenicu da sud u Strasbourgu u velikom broju slučajeva prihvaća tužbe koje pristižu iz BiH što je potvrda da bosanskohercegovačko pravosuđe još uvijek ne primjenjuje dovoljno europske standarde.

Usporedba broja tužbi iz BiH s onima koje u Strasbourg pristižu iz drugih država pokazuje kako je stanje u BiH znatno lošije nego, primjerice, u Hrvatskoj protiv koje je od januara do oktobra 2013. podneseno 118 tužbi.

Apsolutni rekorder po broju podnesenih tužbi ipak je Srbija protiv koje je do sredine 2013. godine u Strasborgu vođeno 11.500 postupaka.

(Bh-index, Abc)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo