Subota, 19 lipnja, 2021

Bh. državljani u Norveškoj: Dvoje zaraženo koronavirusom, a 54 se ne može vratiti u BiH

Nemojte propustiti

Zbog otkazivanja letova iz Norveške za inostranstvo, trenutno se u ovoj državi nalazi 54 naših državljana koji nisu u mogućnosti da se vrate u BiH, a nosioci su šengenskih viza, potvrdi je ambasador Makarević.

Broj zaraženih koronavirusom u Norveškoj sa 01. aprilom 2020. i dalje raste, a sada iznosi 4.651. Broj smrtnih slučajeva povećao se na 39, a broj hospitalizovanih je 319. Teže oboljelih je 97 i nalaze se na intenzivnoj njezi.

Institut za javno zdravlje Norveške procjenjuje da je mnogo više zaraženih koronavirusom nego što se objavljuje na svojim zvaničnim stranicama, jer se smatra da ljudi sa blažim simptomima bolesti nisu ni testirani. Institut procjenjuje da u Norveškoj ima oko 28.000 inficiranih. Ukupno je testirano do 01. aprila 2020. – 90.242 građana.

U saopćenju je Institut izrazio blagi optimizam u pogledu posljednjih nekoliko dana, s obzirom da je smanjena stopa novozaraženih i ona se u posljednja tri dana kreće od 160 do 220 osoba dnevno.

– Još je rano prognozirati buduće trendove, ali norveški Institut smatra da je situacija u Norveškoj u poređenju sa drugim zemljama puno bolja, smrtnost je znatno niža u poređenju sa drugim zemljama a procenat zaraženih sa blagim simptomima od ukupno zaraženih iznosi 98%, napisao je to na svom Facebook profilu ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj Nedim Makarević.

Zbog otkazivanja letova iz Norveške za inostranstvo, trenutno se u ovoj državi nalazi 54 naših državljana koji nisu u mogućnosti da se vrate u BiH, a nosioci su šengenskih viza, potvrdi je ambasador Makarević. Većina naših građana su u gostima kod svoje rodbine i za sada ambasadi nisu prijavljeni slučajevi egzistencijalne ugroženost zbog nemogućnosti povratka u BiH.

– Naši državljani očekuju da im BiH organizuje let od Norveške do Sarajeva i bili bi spremni da plate takvo putovanje. Ukoliko se Krizni štab Ministarstva odluči na ovakvo rješenje mogli bi se uzeti u obzir i drugi građani BiH na drugim lokacijama u Evropi.

Trenutno jedina avio linija koja funkcioniše prema našoj regiji je Oslo-Kopenhagen-Zagreb, ističe Makarević.

Norveški avio-prevoznik Norwegian počeo je primati rezervacije za liniju Oslo-Sarajevo za 02. maj 2020., vjerujući da će se do tada normalizovati situacija, te, kako dodaje Makarević, veći broj naših građana je već rezervisao kartu za ovaj let.

Međutim, s obzirom na razvoj situacije, male su šanse da će se ovaj let realizovati.

U konačnici, Nedim Makarević je potvrdio kako su dva bosanskohercegovačka državljana u Norveškoj zaražena, međutim, izvor nije htio otkriti imena zaraženih.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Spreman prijedlog odluke o potvrdama: Kovid-pasoši iz Bosne i Hercegovine će važiti i u EU

Potvrda bi trebala biti međunarodno priznata i u punom kapacitetu omogućavati građanima BiH putovanja po zemljama Evrope i svijeta. Bosna...

Možda vas zanima i ovo