Subota, 15 svibnja, 2021

Bh. državljanina protjeruju iz Hrvatske jer na društvenim mrežama slavio Tita

Nemojte propustiti

Odluka Ministarstva unutrašnjih poslova i Sigurnosno-obavještajne agencije je da on Hrvatsku mora napustiti u roku od mjesec dana.

Državljanin Bosne i Hercegovine koji živi u Rijeci je pred protjerivanjem iz Hrvatske zato što je na Facebooku javno slavio Josipa Broza Tita, Fidela Kastra (Castro) i Če Gevaru (Che Guevara).

Kako je navedeno u mišljenju Sigurnosno-obavještajne agencije, kojim se ovom državljaninu BiH odbija produženje privremenog boravka u Hrvatskoj, on predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost i javni poredak, jer u svojim javnim istupima “odobrava nasilne i vaninstitucionalne oblike otpora i promjene političkog društvenog uređenja u Republici Hrvatskoj, te veliča određene historijske ličnosti koje su u pravomoćnim sudskim postupcima osuđene na dugotrajne zatvorske kazne zbog počinjenja krivičnih djela međunarodnog terorizma s krajnje lijevih ideoloških polazišta”.

– S obzirom na opisano, stojimo pri presudi da stavovi predmetnog objavljeni u javnom prostoru, tj. na društvenim mrežama, mogu uzrokovati nasilne reakcije ili narušavanje javnog reda i mira – navodi se u mišljenju ove agencije.

Državljanin BiH već godinama živi u Hrvatskoj. Bio je oženjen pokojnom hrvatskom državljankom sa statusom braniteljice, a i sam je bio pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane, a danas je u vanbračnoj zajednici s drugom hrvatskom državljankom. Živi u Rijeci, ali Republika Hrvatska je na temelju mišljenja Sigurnosno-obavještajne agencije odlučila da on više ne smije biti u Hrvatskoj.

On je rekao da su mu Tito, Mao Ce Tung, Če Gevara i Kastro simpatični, i zbog toga je o njima pisao na Facebooku.

– I zbog toga više ne smijem biti u Hrvatskoj. Ja sam pacifista koji se zalaže za socijalnu pravdu. Kad god sam na Facebooku pisao o njima, jasno sam davao do znanja da odobravam njihove ideje o socijalnoj pravdi, ali ne i metode kojima su se služili – rekao je, razočaran zbog odluke da mora napuštati Hrvatsku, iako je tu zaposlen i ima porodicu.

No, njegova tvrdnja da je pacifista nije bila dovoljna Ministarstvu unutrašnjih poslova i Sigurnosno-obavještajnoj agenciji da mu nakon više od desetljeća odobre produženje boravka u Hrvatskoj.

Odluka Ministarstva unutrašnjih poslova i Sigurnosno-obavještajne agencije je da on Hrvatsku mora napustiti u roku od mjesec dana.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Boravak u BiH mu dobro došao: Đoković u polufinalu Rima

Đoković će morati opet na teren već danas od 18.30 sati kada je zakazano polufinale. Srbijanac će imati manje...

Možda vas zanima i ovo