Ponedjeljak, 19 travnja, 2021

Bh. građane jedan zatvorenik dnevno košta 176 KM!

Nemojte propustiti

Boravak jednog zatvorenika u zatvorima u BiH poreske obveznike dnevno košta čitavih 90 eura (176,025 maraka), što na mjesečnom nivou dostiže oko 2.700 eura (5280 maraka), a BiH svrstava u rang najbogatijih zemalja Evrope po ovim izdvajanjima.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Pokazuje to analiza Savjeta Evrope o zatvorskim sistemima u svim zemljama članicama ove institucije, a koja je objavljena početkom ovog mjeseca.

tekst se nastavlja ispod sponzorisanog sadržaja

Analiza je rađena na osnovu podataka koji su prikupljani tokom 2010. i 2011. godine od strane Instituta za kriminologiju i krivično pravo Univerziteta u Lozani, piše Glas Srpske.

Od ukupnog broja zatvorenika, uključujući i one koji su pritvoreni pred suđenje, u zatvorima u BiH u 2011. godini boravilo je 2.745 zatvorenika, od čega 20 u pritvorskim jedinicama BiH, Republici Srpskoj 1.054, a u FBiH 1.671 zatvorenik.

Od zemalja regiona najviše zatvorenika ima Srbija, i to 10.955, Hrvatska 5.084, dok je u Crnoj Gori pritvorenih 1.328, a u Sloveniji 1.273.

Kada se pogleda stopa zatvorske populacije na 100.000 stanovnika, vidljivo je da najviše zatvorenika ima Crna Gora, gdje je na 100.000 stanovnika zatvoreno 214,2, slijedi Srbija sa 150,6 zatvorenika, te Hrvatska sa 115,2 zatvorenika.

Na 100.000 stanovnika u zatvorima u FBiH boravi 58,3, a u RS 73,7 osoba.

Prema analizi Savjeta Evrope, prosječna dnevna suma koja je u 2010. godini potrošena po zatvoreniku u evropskim zemljama bila je 93 eura.

Iz budžeta BiH za lica koja budu osuđena pred Sudom BiH dnevno se po zatvoreniku daje 90 eura, dok se za osobe koje budu osuđene pred sudovima u RS dnevno izdvaja za boravak u zatvoru 29 eura, a u FBiH 34 eura.

U Hrvatskoj se dnevno po zatvoreniku izdvaja pet, u Makedoniji 11,5, a u Srbiji i Crnoj Gori po 15 eura. Najbliža BiH po ovim troškovima je Slovenija, sa 86 eura dnevno.

U troškove koji su uračunati po zatvoreniku u BiH ne spada bezbjednost, već zdravstvena zaštita, komunalni troškovi, održavanje evidencije zatvorenika, kao i prevoz, uprava, hrana i odjeća, te rehabilitacioni programi. Za razliku od BiH, zemlje regiona u izdvajanja za zatvorenike uračunale su i bezbjednost.

Što se tiče površine koju jedan zatvorenik ima u zatvoru, zemlje regiona su jednake, pa zatvorenik ima četiri metra kvadratna u RS, FBiH, Srbiji u Hrvatskoj. Zatvorenicima u Sloveniji je komotnije i imaju devet kvadrata.

Iz Savjeta Evrope su rekli da ova analiza pokazuje da je u polovini evropskih zatvora problem prenatrpanost.

Predsjedavajući Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštovanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije Parlamenta BiH, Mile Lasić, rekao je da u BiH ima prostora za unapređivanje stanja u zatvorima, od uslova smještaja, higijene, hrane.

– Komisija konstantno daje pojedinačne i generale preporuke, kojima traži da se nedostaci otklone – rekao je Lasić.

Prema nalazima Institucije ombudsmana za ljudska prava u BiH vidljivo je da zdravstvena zaštita u zatvorima u BiH gotovo ne postoji.

– Postoje žalbe osuđenih lica, koje se odnose na ugrožavanje bezbjednosti. Ono se manifestuje kroz ucjene, obavezu obavljanja određenih poslova, verbalne uvrede, prijetnje – naveli su ombudsmani i dodali da su i uslovi smještaja loši, s obzirom na to da zatvori nisu namjenski pravljeni.

2.700 eura mjesečno izdvajanje po zatvoreniku
2.745 zatvorenika u zatvorima u BiH 2011
1.054 zatvorenika u Republici Srpskoj
1.671 zatvorenik u FBiH

(Glas Srpske)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

IGK poručio Miloradu Dodiku:’Radiš uzaludan posao! Nećemo šutjeti sve dok se BiH ne oslobodi takvih kao što si ti’

Ne postoji nijedan fenomen svijesti kroz koji se bolje oslikava bosanskohercegovačka prošlost, sadašnjost i budućnost, nego što je to...

Možda vas zanima i ovo