Utorak, 6 prosinca, 2022

Bh. građani sipaju gorivo i za pet maraka

Nemojte propustiti

Vlasnici vozila u BiH na udaru su sve veće krize, što pokazuje i podatak da veliki broj njih na benzinskim pumpama sipa gorivo i za svega pet maraka.

Ilustracija
Ilustracija

Za toliko novca može da se kupi tek nešto više od dva litra benzina ili dizela, ali su vozačima novčanici prazni, tako da izbora nemaju.
“Kriza je jedini razlog za ovakvo stanje. Najčešće se sipa gorivo za deset maraka. To je prosjek. Ima i onih koji sipaju goriva za pet maraka, koliko se, ujedno, može najmanje usuti”, pojašnjava Ljubo Stević, predsjednik Skupštine Udruženja vlasnika benzinskih pumpi RS, koje okuplja vlasnike 110 pumpi.

Slično je stanje i u FBiH pa su nam tako na jednoj sarajevskoj benzinskoj pumpi ispričali da je prava rijetkost da vozač kaže: “Sipaj do čepa”.

“Pun rezervoar sipaju uglavnom vozači sa stranim registarskim tablicama, ili oni za koje se ‘iz aviona’ vidi da su bogati. Ostali nemaju prebijene pare pa se snalaze kako znaju i umiju. Traže najčešće da im uspem za deset maraka”, ispričao nam je radnik na toj pumpi.
Ekonomisti podsjećaju da je na benzinskim pumpama u BiH gotovo nemoguće vidjeti kolone vozila.

“Da je više novca ne bi se dešavalo da radnik na benzinskoj pumpi za nekoliko sekundi naspe gorivo. Rijetko ko pazari pun rezervoar. Kupac je prinuđen da manje troši, jer trend rasta cijena goriva nije praćen rastom plata”, ističe Tatjana Jandrić, član Udruženja ekonomista RS – SWOT.

Ombudsmani za zaštitu potrošača u BiH upozoravaju da u našoj zemlji značajan broj potrošača na pumpama kupuje gorivo za male novčane iznose, dok je u bogatijim državama uobičajena praksa da bude natočen pun rezervoar benzina ili dizela.

“U situaciji kada je stopa siromaštva u BiH jedna od najvećih u široj regiji i kada mjesečna primanja kod velikog broja populacije ne mogu da pokriju troškove unutar osnovnih ljudskih potreba dostojanstvenog života, razumljivo je da neki potrošači toče gorivo i za svega pet maraka”, naglašava Dragan Doko, ombudsman za zaštitu potrošača u BiH.

U ovoj siromašnoj zemlji su prošle godine registrovana 1.096.232 vozila, što je za čak 69.978 automobila više nego godinu ranije. Ali, dok su parkinzi puni, to se ne odnosi i na rezervoare.

Još bez pojeftinjenja

Cijene naftnih derivata u RS juče nisu promijenjene, iako je ranije najavljeno moguće pojeftinjenje.

Ljubo Stević, predsjednik Skupštine Udruženja vlasnika benzinskih pumpi RS, potvrdio je da se se i dalje očekuje pad cijena goriva čim se stabilizuje dolar, koji raste.

Prema njegovim riječima, u sljedeći utorak ili srijedu bi trebalo da se zna da li će da dođe do još jednog pojeftinjenja goriva u RS.

Cijene naftnih derivata u RS niže su za deset do 15 feninga u odnosu na FBiH, a u poređenju sa zemljama regiona i dalje su najniže.

Izvor: Nezavisne novine

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kratko i jasno: O samitu u Tirani odlučuje Predsjedništvo BiH, ne Dodik

Predsjedništvo BiH je na prvoj sjednici 30. novembra jednoglasno prihvatilo poziv za sudjelovanje na Samitu EU-Zapadni Balkan koji će...

Možda vas zanima i ovo