Petak, 25 lipnja, 2021

Bh. građani surfaju internetom najmanjom brzinom

Nemojte propustiti

Kada je riječ o prosječnoj brzini internet veze zemlje Balkana su najlošije u Evropi, a među njima je i Bosna i Hercegovina. Prosječna brzina prijenosa podataka putem širokopojasne mreže u BiH je 2,7 Mbps.

Svako tromjesečje tvrtka Akamai izdaje izvještaj pod nazivom “State of the Internet Report”, koje se temelji na podacima prikupljenima diljem globalne mreže servera o brzini veza, internetskoj penetraciji, usvajanju širokopojasnog interneta, napadima na internetski promet i korištenju mobilnog interneta, kao i trendove koji se mogu iščitati iz ovih podataka. Cijene nisu uzete u obzir.

Na “Akamai Intelligent Platform” spojeno je više od 733 miliona jedinstvenih IPv4 adresa iz 243 zemlje/regije svijeta. Premda jedinstvena IP adresa može u nekim slučajevima reprezentirati više osoba – primjerice kad korisnici pristupaju webu kroz firewall ili proxy server – “Akamai” procjenjuje da je ukupni broj web korisnika koji se spajaju na njegovu platformu veći od milijarde.

Kad je riječ o prosječnoj brzini veze, BiH se, nažalost, ubraja među najlošije države u Evropi. Prosječna brzina prijenosa podataka putem širokopojasne mreže je 2,7 Mbps.

Ilustracija
Ilustracija

Od nas su bolje Hrvatska s prosječnom brzinom od gotovo 3,8 Mbps, zatim Srbija s 3,7 Mbps, Makedonija s 3,3 Mbps, Albanija s 2,8 Mbps, diok je BiH posljednja s 2,7 Mbps.

Slovenci surfaju na prosječnoj brzini od 5,8 Mbps, , Slovaci na 6,2 Mbps, Mađari na 6,6 Mbps, Austrijanci na 7,5 Mbps, Rumunji na 7,5 Mbps, Česi na 9,5 Mbps…

Južna Koreja (14,2 Mbps), Japan (11,5 Mbps) i Sjedinjene Države (8,6 Mbps) imaju najveću prosječnu brzinu pristupa širokopojasnom internetu. Kad je riječ o prosječno najvećem vrhuncu (highest average peak), Hong Kong je ponovno na vrhu – 63,6 Mbps.

(Dnevni avaz)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo