Utorak, 22 lipnja, 2021

Bh. građani traže pravo na odgovarajući životni standard

Nemojte propustiti

Ilustracija (Foto: Bh-index)
Ilustracija (Foto: Bh-index)

U 2013. godini Instituciji ombudsmena BiH podneseno je 698 žalbi koje se odnose na oblast ekonomsko-socijalnih prava, u okviru čega je došlo do porasta žalbi na osnovu povrede prava na socijalnu zaštitu, kojih je u odnosu na prethodnu godinu bilo za 17 više – saopćeno je iz Institucije ombudsmena.

Statistički pokazatelji ne daju cjelovitu sliku vrlo teškog socijalnog stanja građana kao što to ilustruju svakodnevni kontakti ombudsmena i građana, koji se obraćaju ovoj instituciji jer nemaju nikakvih primanja i sa pitanjem „kako preživjeti“.

Građani traže pravo na odgovarajući životni standard, što podrazumijeva odgovarajuću ishranu, odijevanje, stanovanje kao i poboljšanje životnih uslova što garantuju osnovni međunarodni dokumenti kojima su regulirana socio-ekonomska prava.

Sadržaj žalbi građana pokazuje da su visine naknada za socijalnu pomoć simbolične i ne mogu osigurati najpotrebnije prehrambene artikle, niti podmiriti osnovne životne potrebe.

Analizom jednog broja žalbi iz oblasti socijalne zaštite ombudsmeni su došli do zaključka da je najveći broj izjavljen iz razloga što nadležne opštinske službe nisu udovoljile zahtjevima stranaka za pružanje jednokratne ili stalne novčane pomoći.

S jedne strane, to je pokazatelj da se znatan broj građana nalazi u stanju socijalne potrebe, a sa druge strane da su odredbe pozitivnih zakonskih propisa, kojima je regulirana ova oblast takve da centri za socijalni rad nisu u mogućnosti donijeti pozitivne odluke u korist podnositelja zahtjeva, iako su ubijeđeni u postojanje socijalne potrebe.

Teško materijalno i socijalno stanje ne prate djelotvorne mjere mjerodavnih tijela vlasti na svim nivoima.

Visoke takse i razni drugi troškovi nisu primjereni materijalnom stanju i platnoj sposobnosti građana, zbog čega nisu u mogućnosti tražiti zaštitu pred sudovima ili organima uprave, rečeno je u saopćenju.

Generalna preporuka ombudsmena na svim nivoima vlasti i nevladinom sektoru jeste dalje podsticanje promjena, pomoć i solidarnost u zadovoljavanju osnovnih životnih potreba, podrška pojedincu, porodici i grupama u cilju unapređenja kvalitete života.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Konaković o Predsjedništvu BiH: NIP će imati kandidata, očekujem da i SDP BiH predloži svog

Predsjednik NIP-a Elmedin Konaković kazao je danas da će ta stranka sigurno imati kandidata za člana Predsjedništva BiH, ali...

Možda vas zanima i ovo