Nedjelja, 1 listopada, 2023

Bh. judoke stigli u Sarajevo: Opstajemo kao najtrofejniji olimpijski sport

Preporučeno

Bosanskohercegovačke judoke stigli su u Sarajevo nakon nastupa na Mediteranskim Igrama u Alžiru i osvajanja tri bronzane medalje.

Predstavnike najtrofejnijeg bh. sporta predvodio je selektor reprezentacije prof. dr. Branislav Crnogorac, a medalje su osvojili Anđela Samardžić, Toni Miletić i Larisa Cerić. U bh. timu su nastupali još Božidar Vučurević koji je osvojio 5. mjesto, Aleksandra Samardžić koja je ostvarila plasman na 7. mjesto, dok je nastup upisao i Vasilije Vujičić.

“Paklena konkurencija, ali mora se biti zadovoljan. Tri velike bronzane medalje sa Mediteranskih Igara, i ono što je za mene kao selektora i trenera bitno to je ono da mi držimo niz tih uspjeha, nastavljamo i mislim evo da još uvijek opstajemo kao najtrofejniji olimpijski sport. Ovo je još jedna potvrda da smo mi u posljednjih dvadeset godina najtrofejniji sport, ja sam naravno ponosan na to. Nadam se da će naši sportisti i u buduće osvajati medalje na radost bosanskohercegovačkih ljubitelja sporta”, kazao je selektor reprezentacije prof. dr. Branislav Crnogorac.

Naši takmičari nisu krili zadovoljstvo ostvarenim rezultatima, a jednu od prvih velikih medalja osvojila je Anđela Samardžić, u kategoriji do 57 kilograma.

“Osjećaj je nevjerovatan, ovo je jedna od prvih mojih velikih medalja, nadam se da će ih biti još mnogo. Konkurencija je bila teška, u mojoj kategoriji je bilo 11 djevojaka. Sve djevojke su bile dobre, među najboljim u Evropi i naravno svijetu. Imala sam tri borbe, prvu sam izgubila od Turkinje, zatim sam kroz repasaž pobjedila Francuskinju, a u borbi za treće mjesto pobjedila sam domaću predstavnicu Alžirku, što je zaista bilo posebno jer je publika bila na njenoj strani dok sam ja imala samo pet navijača. Na kraju su svi zaista bili korektni i ispoštovali su sve aplauzom. Pobjedila sam je na vazari i jako sam sretna zbog ove medalje. Moje sljedeće takmičenje je Budimpešta Grand Slam, i nadam se da ću bar uspjeti ponoviti ovakav rezultat” istakla je Anđela Samardžić.

Toni Miletić nastavlja sa sjajnim rezultatima, a svoju klasu potvrdio je i na Mediteranskim Igrama gdje je u kategoriji do 90 kilograma osvojio bronzanu medalju.

“Osjećaj je fenomenalan, bore su bile jako teške. Prvu borbu sam imao protiv predstavnika Tunisa, nakon toga Alžira gdje je bilo stvarno fascinantno, čitava sala je vrvila od publike, toliko je bilo glasno, tresla se sala i totalno je bilo drugačije boriti se protiv njega. Njega sam uspio pobjediti najvećim poenom, nakon toga sam radio sa predstavnikom Grčke koji je osvojio treće mjesto na Evropskom prvenstvu. Imali smo dugu borbu u kojoj sam konstantno vodio, ali onda se desio mali kiks tako da sam izgubio. Za bronzanu medalju sam radio sa predstavnikom Srbije koji je bio viceprvak na zadnjem Evropskom prvenstvu, njega sam pobjedio kroz 20 sekundi glavnim poenom. Stvarno, fenomenalan je osjećaj i sada se naježim kada se sjetim svega”, istakao je presretni Toni Miletić.

Najuspješnija bh. sportašica u novijoj bh. historiji i osvajačica brojnih medalja Larisa Cerić zadovoljila se bronzanom medaljom.

“Mogu reći da sam jako sretna zato što sam osvojila bronzanu medalju na Mediteranskim
Igrama. Ovo je treća medalja sa Mediteranskih Igara koju ja imam, nakon 2009. u Pescari i 2013. u Mersinu, evo sada 2022. godine uspjela sam da opet osvojim tu mediteransku medalju. Mislim da moja forma još nije na nekom zavidnom nivou, ali mislim da ću već za sljedeće takmičenje biti malo spremnija, jer imam određeno takmičarsko iskustvo koje sam stekla i ovdje i na prethodnim turnirima. Zasigurno mislim da mogu biti jako dobra u predstojećim kvalifikacijama za Olimpijske Igre koje su počele već prošlog vikenda” kazala je Larisa Cerić.

Sljedeće veliko takmičenje za bh. judoke je Grand Slam u Budimpešti gdje će nastupiti Anđela Samardžić i Toni Miletić. Iz Judo saveza Bosne i Hercegovine ističu kako se opet nadaju dobrim rezultatima čime bi obradovali cjelokupnu bh. javnost.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nedim Sladić obradovao građane Bosne i Hercegovine novom prognozom

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić vrijedno radi da svojim pratiocima donose pravovremene vijesti o vremenskim prilikama u Bosni i...

Možda vas zanima i ovo