Utorak, 20 listopada, 2020

Bh. ljekar o ličnom iskustvu s koronom: Nisam mogao hodati i pričati, mislio sam da neću preživjeti

Autor:Srna

Nemojte propustiti

Strazbur jasan: Prijete li KS nove tužbe zbog naredbe o maskama i na otvorenom

Uspoređujući evropsku praksu i sudske presude, jasno je da su ovim ugrožena ljudska prava. No, Krizni štab o tome...

Dio BiH na korak od uvođenja novih mjera!

Na sastanku je ocjenjeno da je u posljednjih nekoliko dana, došlo do pogoršanja epidemiološke situacije, te da bi trebalo...

Zbog drastično pogoršane epidemiološke situacije: Islamska zajednica u BiH donijela izmjene o obavljanju namaza i ostalih vjerskih obreda

Iz IZBiH podsjećaju da su džematlije dužne tokom obreda poštovati mjere fizičke distance i upotrebe maske, te koristiti dezinfekciju...

Predsjednica Kriznog štaba u Sarajevu zaražena koronavirusom: Dr. Pilav nema nikakve razvijene simptome

Riječ je o asimptomatskom slučaju, tako da je šefica Kriznog štaba dobrog zdravstvenog stanja i nema nikakve razvijene simptome. Predsjednica...

Šaponjić je građanima poručio da budu oprezni i da koriste sve propisane mjere zaštite, kao i da podižu svoj imuni sistem, jer je svaka preventiva bolja od bilo kojeg lijeka.

Doktor specijalizant ortopedije u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu Nenad Šaponjić (37), koji je prebolovao koronavirus, rekao je da se zarazio na poslu i da mu se za svega nekoliko dana zdravstveno stanje toliko pogoršalo da samostalno nije mogao ni da se okrene u krevetu, zbog čega je u nekim trenucima mislio da neće preživjeti.

Šaponjić je Srni ispričao da su mu se prvi simptomi javili u vidu glavobolje 17. jula i da na to nije obraćao pažnju, jer ga glava veoma često boli, da bi već dan kasnije dobio povišenu temperaturu, nakon čega je posumnjao da je zaražen budući da je u tom momentu nekoliko njegovih kolega već bilo oboljelo od koronavirusa.

– Krenulo je sa temperaturom koja je varirala, ali se pela i do 40 stepeni. Testirao sam se 20. jula i u tom momentu, osim temperature i malaksalosti, nisam imao nikakve druge tegobe. Kada sam tri dana kasnije dobio pozitivan nalaz, na savjet ljekara legao sam u bolnicu i krenuo sa terapijom – naveo je Šaponjić.

On je dodao da je prvi RTG snimak pluća, koji je urađen 24. jula, bio “čist”, što su potvrdili i radiolozi i pulmolozi u Bolnici “Srbija”.

– Tegobe su se produbljivale, stanje mi se pogoršavalo u smislu povećane temperature, malaksalosti, glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima, kao i nedostaka daha, plitkog disanja, brzog zamaranja. Bila je to jedna opšta nemoć, koja je na kraju dovela do tog momenta da nisam imao snage da sjedim, hodam, čak ni da se samostalno obučem – naglasio je Šaponjić.


On je naveo da ni u jednom trenutku nije izgubio čulo mirisa i ukusa.

– Zbog pogoršanog stanja ponovljen mi je snimak pluća, koji je pokazao drastično pogoršanje, zbog čega sam u nedjelju, 26. jula, u večernjim časovima hitno prebačen na liječenje na Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjoj Luci. Smješten sam na odjeljenje intenzivne njege, gdje me je primio doktor Marko Pekija, koji je, nažalost, kasnije preminuo od posljedica zaraze koronavirusom – ispričao je Šaponjić.

On je dodao da se tokom boravka na Odjeljenju intenzivne njege UKC-a RS najviše plašio respiratornih tegoba i da će doći u situaciju da bude intubiran (prikopčan na respirator), pošto to najčešće dovodi do smrtnog ishoda, ali je u njegovom slučaju bila dovoljna kiseonička terapija.


– Kasnije sam prebačen na Kliniku za infektivne bolesti u Banjoj Luci, gdje sam čekao laboratorijske nalaze i da primim imunomodulatornu terapiju. Bio sam strašno loše, teško sam disao, osjećao sam opštu slabost, potpuno sam izgubio apetit. Došao sam u situaciju da nisam mogao da se okrenem u krevetu, a svaka izgovorena rečenica mi je predstavljala ogroman napor – priča Šaponjić.

Šaponjić navodi da je u tim momentima mislio da neće preživjeti, ali da zbog teškog stanja u kojem se nalazio uglavnom nije ni bio svjestan situacije.

On je istakao da mu se zdravstveno stanje počelo popravljati već poslije prve primljene imunomodulatorne terapije.

– Temperatura je počela da mi pada, opšte stanje mi se ubrzano popravljalo. Bio sam iznenađen koliko me je ta terapija poboljšala. Svakim danom sam se osjećao sve bolje, čak su mi ljekari polako i smanjivali kiseoničku terapiju – rekao je Šaponjić.

On je naglasio da su mu u Banjoj Luci urađena dva testa koja su bila negativna, nakon čega je vraćan u Bolnicu “Srbija”, gdje je ležao još desetak dana, da bio onda bio pušten na kućno liječenje.

Prema njegovim riječima, opća slabost organizma u vidu nedostatka kondicije, bržeg zamaranja, nedostatka apetita, potrajala je još neki period nakon izlaska iz bolnice, ali se svakog dana osjećao bolje, tako da danas može reći da je potpuno oporavljen, a što su potvrdile i sve naknadne analize.

Govoreći o boravku u UKC-u Republike Srpske, Šaponjić je naglasio da ga je najviše iznenadilo koliko je mladih bilo na liječenju, navodeći da je sa njim u sobi, sa sličnim simptomima, bio tridesettrogodišnji teolog i automehaničar koji je imao svega 30 godina.

– Moram priznati da sam na početku bio malo uzdržan kada je riječ o koronavirusu, ali sam na teži način i na ličnom iskustvu shvatio da ovaj virus nije naivan i da odreaguje na svaki organ. Napada disajne organe, ali uzrokuje i pojave trombova koji su takođe dovodili do smrtnih ishoda. Pokazalo se da djeluje i na centralni nervni sistem, tako da je riječ o izuzetno opasnom i nepredvidivom virusu, koji kod svakog različito odreaguje – ukazao je doktor Šaponjić.

On je građanima poručio da budu oprezni i da koriste sve propisane mjere zaštite, kao i da podižu svoj imuni sistem, jer je svaka preventiva bolja od bilo kojeg lijeka.

– Građani moraju biti svjesni da ovaj virus kod svakoga različito odreaguje i da kod mladih i zdravih ljudi može da razvije tešku kliničku sliku, pa čak i smrtni ishod – upozorio je Šaponjić.

Doktor Šaponjić je naglasio da ogromnu zahvalnost za svoje ozdravljanje duguje kolegama iz Bolnice “Srbija” i UKC-a RS, a posebno ljudima iz Infektivne klinike u Banjoj Luci, na čelu sa načelnikom doktorom Antonijom Verhaz.

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Teška ispovijest Emira Durakovića koji je prije 40 dana zbog korone izgubio dva brata i oca: Moja braća su bila zdrava, bez ikakvog oboljenja

Možda je sudbina mogla biti drugačija za oca Hajrudina i braću Adisa i Harisa da se više znalo o...

Dio BiH na korak od uvođenja novih mjera!

Na sastanku je ocjenjeno da je u posljednjih nekoliko dana, došlo do pogoršanja epidemiološke situacije, te da bi trebalo pristupiti korigovanju određenih mjera, s...

Autor švedskog modela i glavni epidemiolog: Maske previše ne pomažu, ovo...

Čovjek, čije se ime vezuje uz vjerojatno najpoznatiju, ali i najkontroverzniju anti-covid strategiju na svijetu, u razgovoru je objasnio zašto svojim građanima ne želi...

Horor u BiH: Pas donio ruku do kuća mještana, policijskom pretragom...

Iz trebinjskog Tužilaštva je potvrđeno da je nađeno tijelo, te da se pretpostavlja da se radi o državljaninu Crne Gore, čiji nestanak je prijavljen...

Tužilaštvo provjerava stotine diploma: I oni koji su kupovali biće krivčno...

Od trenutka otvaranja istrage do danas analiziran je samo dio obimne dokumentacija na osnovu koje je identificirano više od stotinu lica koja su kupila...

Možda vas zanima i ovo