Utorak, 27 srpnja, 2021

Bh. meteorolozi komentarisali najavljeni snijeg: Ako Balkan na proljeće prekrije obilni snijeg, brzo će i ‘otići’

Nemojte propustiti

Tokom marta se očekuju velike snježne padavine, kažu u AccuWeather, što može dovesti do poremećaja putovanja na cijelom balkanskom području. Ovo se osobito odnosi na planine.

Nakon iznadprosječno tople zime koja kalendarski još uvijek traje mnogi se pitaju kakvo nas vrijeme čeka na proljeće. Odgovor je jučer dao najpoznatiji meteorološki servis AccuWeather koji je objavio prognozu za proljeće u Evropi, uključujući o Balkan.

AccuWeather kaže da će Balkanski poluotok ovog proljeća imati normalnu razinu padavina ili čak malo iznad normalnog. Očekuje se da će najvlažniji dio sezone trajati od marta pa do početka aprila kada će oluje koje prolaze Sredozemno more doći i na jug istočne Rusije pa donijeti padavine i kiše.

Tokom marta se očekuju velike snježne padavine, kažu u AccuWeather, što može dovesti do poremećaja putovanja na cijelom balkanskom području. Ovo se osobito odnosi na planine.

Od kraja aprila pa do maja povećat će se rizik od jakih grmljavinskih oluja koje sa sobom nose rizik poplava i opasnih vjetrova.

Meteorolog Nedim Sladić za Patriju pojašnjava prognozu I ono što s eu ovom momentu kazati.

“Analiziram još uvijek i ovo mi je po AccuWeatheru analogija iz proljeća 1995. godine. Ugrizi zime i pojačaniji ciklonalni utjecaj u Sredozemlju nije isključen ovog proljeća po njima uz povremeni prodor hladnih zračnih masa.

Nedim Sladić

Ne treba iznenaditi da u martu na višim nadmorskim visinama padne nešto veći snijeg, to je sasvim uobičajeno za planine, gdje statistički najveća visina snijega se upravo zabilježi u martu.

Primjer toga je 2006. godina kada smo imali 345 cm na vrhu Bjelašnice, što je prema službenim mjerenjima najveća izmjerena visina snijega. Slično je i s martom 2015. kada ga je bilo isto preko 3 metra. Općenito gledano, proljeće u početku i jeste prevrtljivo i promjenjivo, a naročito u martu kada bitku oko prevlasti vode prodori hladnih zračnih masa sa sjevera i toplih s juga kontinenta zbog čega se često suočavamo sa naglim izmjenama vremena i oscilacijama temperaturnog režima.

Mart iz 2019. godine je, iako dosta sunčan, lijep i suh za mnoge, potpuno bio atipičan. Mislim da nemamo razloga za brigu. Neka jača zima je sad slabo izgledna. Ove godine, istina, ne treba potpuno isključiti prodore hladnijih zračnih masa sa sjevera kontinenta i ugriziće zime sve do aprila mjeseca, ali zima u svom glavnom dijelu nije pokazala svoje kad je trebala. Uostalom, dan je mnogo duži te ugao sunca je drugačiji. I sve da se desi neki veći snijeg u nizinama, što je malo vjerovatno, brzo će otići”, kaže Sladić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo