Ponedjeljak, 23 svibnja, 2022

Bh. namjenska industrija obara rekorde: Izvoz oružja i municija u 2021. godini iznosio je 235 miliona KM

Nemojte propustiti

Nekoliko bh. firmi namjenske industrije sklopilo je ugovor s američkim kompanijama za izvoz oružja i municije, i to je razlog ovom rastu.

Izvoz oružja i municije iz Bosne i Hercegovine prošle godine je iznosio rekordnih 235 miliona KM.

Poređenja radi, godinu ranije izvoz je bio 162 miliona KM dok je 2019. iznosio 212 miliona, a godinu prije toga 205 miliona maraka. U 2021. godini smo najviše ovih proizvoda izvezli u Sjedinjene Američke Države u iznosu od oko 83 miliona KM.

Time je ujedno došlo do drastičnog ukupnog rasta bh. izvoza u SAD koji je prethodnih godina bio dosta skroman. Nekoliko bh. firmi namjenske industrije sklopilo je ugovor s američkim kompanijama za izvoz oružja i municije, i to je razlog ovom rastu.

Na drugom mjestu lani je bio Egipat u koji smo izvezli oružja i municije za 34,7 miliona KM, dok smo ih u Češku izvezli za oko 23 miliona.Izvoz u Tursku bio je “težak” oko 20 miliona KM.

Poređenja radi, u 2014. godini u namjenskoj, odnosno vojnoj industriji Bosne i Hercegovine, ostvaren je promet od 150 miliona maraka, izvještava BiznisInfo.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Rusija žestoko zaprijetila Švedskoj, Finskoj i SAD-u

"Globalna situacija će se radikalno promijeniti nakon odluke Švedske", kazao je Rjabkov Sergej Rjabkov, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, obrušio...

Možda vas zanima i ovo