Četvrtak, 29 srpnja, 2021

BH novinari: Osuđujemo napad na ekipu TV Hayat u Zenici i tražimo kazne za počinioce

Nemojte propustiti

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari osuđuje fizički napad na ekipu Hayat TV, koji se desio u subotu uvečer po završetku nogometne utakmice Čelik – Željezničar u Zenici. Nepoznate osobe – maskirane fantomkama, kamenjem su gađale vozilo Hayat TV i tom prilikom nanijele lakše tjelesne povrede članovima ekipe i značajno oštetile službeni autmobil, prenosi bh. novinska agencija Patria.

– Napad na ekipu Hayat TV predstavlja grubo kršenje prava na sobodu izražavanja, siguran i dostojanstven rad novinara, kao i obavljanje novinarskih zadataka bez straha od maskiranih huligana, spremnih sportsko ponašanje zamijeniti najnižim navijačkim strastima i nasiljem.

Upravni odobr BH novinara zahtijeva od nadležnog MUP-a Zeničko – dobojskog kantona hitnu i krajnje ozbiljnu istragu o ovom napadu, te poduzimanje kaznenih mjera prema napadačima.

Istovremeno, BH novinari upućuju javni protest Nogometnom klubu Čelik iz Zenice i Nogometnom savezu BiH, koji su dužni stvoriti uvjete za siguran i slobodan rad novinarskim ekipama koje prate utakmice i druge sportske događaje u organizaciji nogometnih klubova i Nogometnog saveza.

– Budući da se napadi na novinare i medijske ekipe ponavljaju, posebno na utakmicama ”povišenog rizika”, zahtijevamo od Nogometnog saveza BiH i klubova poduzimanje dodatnih mjera zaštite medijskih ekipa i novinara – izvještača sa utakmica.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo