Utorak, 19 listopada, 2021

Bh. oružje završilo kod narko-kartela

Nemojte propustiti

Francuski sedmični bilten TTU, koji se bavi vojnim pitanjima, u broju od 6. marta ove godine optužio je Skota Milera, vojnog atašea SAD u Sarajevu, da je umiješan u ilegalnu trgovinu viškom naoružanja iz BiH.

Foto: llustracija
Foto: llustracija

Naime, prema pisanju ovog biltena, neimenovani izvor kojeg su citirali tvrdi da je Miler za te svrhe iskoristio dobre odnose sa Zijadom Fazlagićem, direktorom Tehničkog remontnog zavoda Hadžići, koji je trebalo da skladišti i zbrinjava viškove naoružanja.

“Trešnja na kolaču je činjenica da je Zijad Fazlagić komercijalni partner Slobodana Tešića i, takođe, u odličnim je odnosima sa Skotom Milerom, koji je, ni manje ni više, vojni ataše SAD u Sarajevu. Imamo jake sumnje da je Skot Miler umiješan u trgovinu oružjem”, navodi ovaj bilten.

Kako navodi bilten, Tešiću su u trgovini oružjem pomagali Selmo Cikotić, bivši ministar odbrane BiH, Marina Pendeš, zamjenik ministra odbrane, i Dragiša Mektić, visoki službenik Ministarstva spoljne trgovine BiH. Bilten, takođe, tvrdi da ove poslove sada istražuje Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Kako stoji u članku pod nazivom “Traffic d’armes en Bosnie”, cijeli slučaj isplivao je na površinu kada je meksička policija tokom operacije protiv narko-kartela Sinaloa zaplijenila oružje porijeklom iz BiH, za koje je utvrđeno da pripada višku naoružanja koje je trebalo da bude uništeno 2003. godine. Preciznije, radi se o nekoliko tona eksploziva, oko 10.000 raketa 128 milimetara i nekoliko hiljada kalašnjikova. Sve ove transakcije su, kako tvrdi list, napravljene preko Tešića, koji je na crnoj listi UN-a zbog ilegalne trgovine oružjem u Liberiji, Jemenu i Libiji.

S ciljem da utvrdimo vjerodostojnost i biltena TTU i optužbi koje su u članku naveli, kontaktirali smo sa uredništvom koje nam je potvrdilo da su autori članka, ali da nam ne žele otkrivati izvore od kojih su došli do ovih informacija.

Kako su naveli na svom sajtu, TTU postoji od 1993. godine i u njemu rade nezavisni novinari koji se bave pitanjima odbrane i vojne opreme. Bilten izlazi i online i u pisanoj formi, a distribuiše se na osnovu pretplate.

Svi prozvani negiraju da su umiješani u trgovinu ilegalnim oružjem iz BiH.

Ambasada SAD kategorički je odbacila navode, za koje tvrdi da su netačni i neosnovani.

“SAD blisko sarađuju sa Ministarstvom odbrane BiH da bi pružile pomoć BiH u uništavanju nepotrebnog i suvišnog naoružanja na siguran način, uz punu odgovornost i transparentnost”, navodi Služba za odnose s javnošću Ambasade SAD u Sarajevu.

Cikotić je rekao da su navodi “toliko besmisleni da ih ne vrijedi komentarisati” i da nemaju utemeljenja u bilo čemu, dok je Mektić rekao da su mu poznate ove “budalaštine”.

“Nemam nikakve veze s tim, šta vam je? Moja jedina veza je što se kod nas predaju dokumenti za izvoz oružja, gdje mi samo izdajemo dozvole a saglasnost daju sva ostala ministarstva”, rekao je Mektić.

Pokušali smo kontaktirati i sa Pendešovom, ali telefon joj je bio isključen.

Iz Tehničkog remontnog zavoda Hadžići rečeno nam je da će nam na pitanja odgovoriti danas u toku dana, dok su nam iz SIPA javili da su primili naša pitanja da li istražuju ove navode, ali do zaključenja ovog broja “Nezavisnih novina” nismo dobili odgovor.

(Nezavisne novine)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Ambasade SAD o izjavama Dodika o organiziranju vojske RS

- Svi građani BiH treba da budu ponosni na OSBiH. Fokusiranje na podjele iz prošlosti neće poboljšati uslove života...

Možda vas zanima i ovo