Četvrtak, 8 prosinca, 2022

Bh. radnici i dalje poželjni u Sloveniji: U ovoj godini izdato novih 8.809 radnih dozvola, a produženo 5.105

Nemojte propustiti

U klasifikaciji radnika najviše je vozača, zavarivača, metalskih radnika, građevinara, keramičara.

Za prvih devet mjeseci 2022. godine za bh. radnike Slovenija je izdala 13.914 radnih dozvola. Od tog broja novoizdanih je 8.809, dok je 5.105 ranije izdatih produženo.

Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH navode da je broj izdatih dozvola u ovoj godini povećan u odnosu na 2021. godinu. U klasifikaciji radnika najviše je vozača, zavarivača, metalskih radnika, građevinara, keramičara.

Predstavnici Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije početkom ovog mjeseca održali su sastanak na kojem je dogovorena bolja kontrola uslova rada bh. radnika, kao i da se uvede kontrola ugovora koje poslodavci šalju.

“Tzv. „prvi ugovor“ koji dođe u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH i koji Agencija provjerava, mora biti istovjetan ugovoru koji dođe u Zavod za zapošljavanje Republike Slovenije i na osnovu kojega se izdaje upravna nota, tj. radna i boravišna dozvola. U praksi je primjećeno da su pojedini poslodavci slali različite ugovore navedenim institucijama, uvijek na štetu radnika, te od sada to više neće biti moguće. Ugovor koji dođe u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH će morati imati na sebi odobrenje Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije što je znak da je isti ugovor dostavljen u obje institucije”, navode iz Agencije.

Broj nezaposlenih u BiH na dan 31.8.2022. iznosio je 360.434 s tim da podaci za Zeničko-dobojski kanton nisu ažurirani od juna mjeseca.

Interesantno za vas

Izdvajamo

100 KM za nezaposlene: Vlada FBiH će sutra donijeti odluku o isplati novca za jednokratnu pomoć

Za jednokratnu novčanu pomoć nezaposlenima potrebno je 27 miliona KM. Vlada Federacije BiH će na sutrašnjoj sjednici, kako saznaje Faktor...

Možda vas zanima i ovo