Petak, 26 veljače, 2021

BH Telecom: Dobit za 2012. godinu je 148 miliona KM

Nemojte propustiti

Dodik razgovorao sa Schmidtom, kandidatom Njemačke za visokog predstavnika u BiH

U telefonskom razgovoru sa Schmidtom, Dodik je podsjetio na stav iz entiteta Republika Srpska da je “potrebno zatvoriti Kancelariju...

Žustra rasprava u Parlamentu: Helez i Vulić o Miloradu Dodiku

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta vode žustru raspravu o inicijativi za smjenu ministra pravde BiH Josipa Grubeše, koju je podnijelo...

Dodik po kratkom postupku: “BiH će tužiti COVAX ako probiju rok za isporuku vakcina”

"Bosna i Hercegovina zahtijeva da COVAX počne isporučivati što je prije. Ako se probije rok, BiH će tužiti program",...

Ponedjeljak neradni dan u FBiH: Obilježava se 1. mart – Dan nezavisnosti BiH

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da u skladu sa Zakonom o proglašenju 1. marta Danom...

Kompanija BH Telecom procjenjuje, na osnovu ostvarenih rezultata u jedanaest mjeseci i očekivanja u decembru, da će društvo u 2012. ostvariti prihod od 612 miliona KM, rashode u iznosu 464 miliona KM, a očekivana dobit je 148 miliona KM, istaknuto je jučer u Sarajevu na novogodišnjoj pres-konferenciji ove kompanije.

pictures_2012_december_bh_telecom_source

Generalni direktor BH Telecoma Nedžad Rešidbegović istaknuo je da je kompanija bila izložena brojnim tržišnim uticajima u proteklom periodu kao što su: recesija, djelovanje konkurencije, liberalizacija tržišta, politički uticaj te komplicirana primjena Zakona o javnim nabavkama.

Ukupna realizacija investicija u 2012. iznosila je 110 miliona KM, koje više od 60 posto realiziraju domaće kompanije, a očekivana isplata dividende je u iznosu od oko 110 miliona KM.

Rešidbegović je kazao da je od registracije BH Telecoma kao dioničarskog društva 2004. ,do danas, dioničarima uplaćena skoro jedna milijarda KM. U tom periodu plaćen je porez na dobit u iznosu 170 miliona KM, a u tehnološki razvoj i razvoj infrastrukture je uloženo 1,3 milijarde KM.

Po njegovim riječima, kroz 3.550 sponzorskih aranžmana sa najznačajnijim kulturnim, sportskim, naučnim i drugim javnim institucijama, BH Telecom je je društvenoj zajednici vratio 32.772.275 KM.

Što se tiče realizacije telekomunikacijskih kapaciteta u fiksnoj mreži, kako je kazala izvršna direktorica u Izvršnoj direkciji za ekonomsko – finansijske poslove Aida Štajnbauer, procjenjuje se da je 410.000 POTS i ISDN korisnika, a Voip korisnika 61.500. Moja TV ima 67.000 korisnika, dok ADSL ima 147.500 korisnika.

U dijelu BH Mobile, po njenim riječima, procjena je da iskorišteni kapaciteti iznose 2.046.033. Aktivnih korisnika je 1.493.000 od čega postpaid korisnika 181.000 i prepaid korisnika 1.312.000.

Naglasila je da usluga Moja TV bilježi rast ukupnog broja priključaka, a mjesečni prirast iznosi prosječno oko 1.440 priključaka tokom 2012. godine. Broj korisnika Moja TV u odnosu na predhodnu godinu se povećao za 26.000, a broj korisnika ADSL-a za 30.000.

Govoreći o radu BH Telecoma u 2013. godini, izvršni direktor Izvršne direkcije za razvoj poslovanja BH Telecoma Hamdo Katica je kazao da je Regulatorna agencija za komunikacije u procesu završetka rebalansa cijena, a, prema novom cjenovniku usluga koji će se primjenjivati od 1. januara, postojeće cijene mjesečne pretplate za sve pakete fiksne telefonske usluge ostaju iste.

BH Telecom je odlučio da ne povećava cijenu pretplate te da izvrši sniženja i paketiranja određenih usluga, a sve s ciljem da korisnicima ponudi najbolje i najpovoljnije uslove komuniciranja.

Važan servis koji će biti u primjeni od 1. januara, kako je dodao Katica, jeste prenosivost broja u mobilnoj mreži, koji je već raspoloživ u fiksnoj mreži. Najavio je nove iskorake u vezi usluge Moja TV BIZ za pravna lica, kao i Biznis PRO za pravna lica. Također, iskorak će, po njegovijm riječima, biti napravljen i za Ultra Smart te servis Moja WebTV.

Uvode se i nove funkcionalnosti koje se tiču kontakata sa korisnicima – elektronsko plaćanje i nadopuna vaučera, kao i veće brzine ADSL pristupa.

Izvršni direktor Izvršne direkcije za pravne poslove, upravljanje organizacijom i ljudskim resursima Bakir Ćeleosmanović govorio je o ostvarenju principa korporativnog upravljanja u BH Telecomu.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Branislav Borenović nije štedio lidera SNSD-a: Bosna i Hercegovina nastavlja put prema NATO-u, Dodik je to prihvatio i neka prestane pričati gluposti

- Odavno nisam čuo veću glupost. Pa je li stvarno neko misli da Putin šalje godišnji plan u NATO...

Možda vas zanima i ovo