Subota, 4 prosinca, 2021

BHRT ponovo širi propagandu RS-a: Nakon tzv. Armije, sada je BiH državna zajednica sastavljena od entiteta

Nemojte propustiti

Nije ovo prvi put da BHRT iskrivljava činjenice, pa se tako nedavno u programu BHT-a moglo čuti kako je Armija RBiH nazvana takozvanom iako je to bila legitimna vojka tokom agresije na BiH.

Web portal Javnog radio-televizijskog servisa BiH (BHRT) objavio je danas Srninu vijest o parafiranju Dejtonskog mirovnog sporazuma 21. novembra 1995. godine.

No, ono što je Srna navela u svom tekstu, a BHRT preuzeo bez ikakve izmjene je rečenica “ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa”.

Ova rečenica ne samo da nije tačna već je u pitanju propaganda koju pokušavaju iz bh. entiteta RS nametnuti već godinama. U Dejtonskom mirovnom sporazumu je navedeno:

Tekst objavljen na portalu BHRT-a

“Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Republika Bosna i Hercegovina, čije će službeno ime od sada biti “Bosna i Hercegovina”, nastavlja svoje pravno postojanje sukladno međunarodnom pravu kao država, uz prilagodbu njezina unutrašnjega ustroja prema ovdje sadržanim odredbama te unutar njezinih međunarodno priznatih granica. Ona ostaje članicom Ujedinjenih naroda te kao Bosna i Hercegovina može zadržati ili zahtijevati članstvo u organizacijama u sklopu sustava Ujedinjenih naroda i drugim međunarodnim organizacijama”, navodi se u Aneksu 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Nije ovo prvi put da BHRT iskrivljava činjenice, pa se tako nedavno u programu BHT-a moglo čuti kako je Armija RBiH nazvana takozvanom iako je to bila legitimna vojka tokom agresije na BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dačić: Meni je uvijek bliži naš brat po krvi ovdje nego bilo koji specijalni izaslanik, prošlo je vrijeme kada se pitanje Balkana rješavalo vojno

Dačić smatra da je omalovažavanje srpskog naroda prešlo svaku granicu. Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je, povodom imenovanja specijalnog...

Možda vas zanima i ovo