Ponedjeljak, 17 svibnja, 2021

Biden najavio povratak američke diplomatije: Ima plan za BiH, Srbiju i Kosovo

Nemojte propustiti

Američki predsjednik Joe Biden večeras je, obraćajući se naciji o vanjskim poslovima i diplomatiji, izjavio da se “Amerika vratila”.

Predsjednik SAD Joe Biden objavio je da se “Amerika vratila” i proglasio da je “diplomatija ponovno u središtu” američke vanjske politike. Objavio je da će SAD ukinuti podršku vojnim operacijama u Jemenu i imenovat će izaslanika koji će se usredotočiti na rješavanje dugogodišnjeg sukoba. Ovo je jedna od nekoliko promjena koje je najavio u svom prvom velikom vanjskopolitičkom govoru od stupanja na dužnost.

Biden je rekao da je pitanje izbjeglica u svijetu jedan od globalnih problema, a kako bi popravio moralno liderstvo, najavio je potpisivanje uredbe za obnavljanje programa prijema izbjeglica.

Kao jedan od prioriteta nove administracije bit će rat u Jemenu. Biden je objavio da je Tim Lenderking imenovan za posebnog izaslanika za Jemen.

Što se tiče našeg regiona, SAD neće poduprijeti zamjenu teritorija između Srbije i Kosova. Milorad Dodik odavno prekrižen u američkim vizijama za BiH, Dragan Čović “na žici”, a Izetbegović previše povezan sa Erdoganom, naveo je dopisnik Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se vatrene Ruslane? Upravo je proslavila 47. rođendan, evo kako danas izgleda

Skoro svi se sjećamo predstavnice Ukrajine, vatrene Ruslane, koja je pobijedila na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ruslana danas ima...

Možda vas zanima i ovo